Uroloog: Gemiddeld 3 liter vocht innemen per dag
16 Jan, 22:36
foto
Uroloog Otto Kisman tijdens lezing in SVZ over nierstenen.


Gemiddeld moet een persoon in Suriname drie liter vocht per dag innemen. Minimaal moet dagelijks 1,5 liter weer eruit gaan waardoor de kans op niersteenvorming minder is. Dit heeft de Nederlandse uroloog Otto Kisman van het Noord West Ziekenhuis in Den Helder, Nederland, gezegd tijdens een lezing van het St. Vincentius Ziekenhuis dinsdag over nierstenen. Hij is momenteel voor Stichting Urosur werkzaam in het St. Vincentius Ziekenhuis.

Kisman gaf aan dat nierstenen relatief vaak voorkomen in Suriname. Hoewel er geen officiële cijfers beschikbaar zijn, schat hij in dat minstens 20% van de bevolking te maken krijgt met nierstenen. Door het warme tropische klimaat van Suriname verliest men veel vocht door zweet en verdamping. Ook in door airco gekoelde ruimten verliest men vanwege de drogere lucht meer vocht dan men denkt.

Indien het lichaam te weinig vocht naar binnen krijgt kan de urine geconcentreerd raken, waardoor urinezuur kan gaan kristalliseren en er daaromheen microsteentjes kunnen gaan vormen. Op den duur kan dit leiden tot nierstenen. Het is zeer pijnlijk als deze stenen vanuit de nieren in de smalle nierbuis (ureter) belanden. Nierstenen kunnen ook binnen de nier schade veroorzaken, wat verder kan leiden tot problemen met het functioneren van de nieren.

Om te kunnen vaststellen of een patiënt met pijn in de flanken of onderbuik mogelijk te maken heeft met nierstenen kan de huisarts de urine laten onderzoeken op sediment. De zuurgraad en het soortelijk gewicht van de urine geven de mate van kans op nierstenen aan. Een echografisch onderzoek van de nieren is eveneens van belang voor een goede diagnostiek. Indien nodig, wordt aanvullend onderzoek van de buikholte gedaan middels een röntgenfoto of een CT scan om de locatie van de nierstenen nauwkeurig vast te stellen.

In geval van nierstenen worden deze in zowat 80% van de gevallen spontaan weer uit het lichaam verwijderd via de normale plaswegen. Echter is de passage van de nierstenen door de nierbuis langs de aorta naar de plasorganen wel zeer pijnlijk, dus pijnstilling is belangrijk. Grotere stenen in de nieren kunnen worden vergruisd met een niersteenvergruizer. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo beschikt over een dergelijk apparaat. Als de nierstenen al gedaald zijn vanuit de nieren in de nierbuis, is de kans op succesvolle vergruizing een stukje minder.

Tegenwoordig kan een niersteen worden verwijderd met moderne instrumenten, zoals een URS (ureterorenoscoop) en PNL (percutane niersteen chirurgie). De oude methode van open chirurgie, waarbij de steen middels een snee wordt verwijderd, wordt tegenwoordig niet vaak meer toegepast.

Kisman gaf tips mee aan de huisartsen over symptomen bij de patiënt die kunnen duiden op mogelijke nierstenen en welke medicatie kan worden voorgeschreven. Binnen het ziekenhuis is de wisselwerking tussen de uroloog, de internist en de nefroloog bij de behandeling van de patiënt, van belang. Over en weer kunnen patiënten namelijk meervoudige klachten hebben die breed moeten worden besproken en aangepakt om functieverlies van de nieren te voorkomen.

Niersteenvorming kan niet altijd worden vermeden, maar kan zeker wel worden tegengegaan. Het belangrijkste advies van Kisman is om voldoende te drinken. De hoeveelheid vocht die benodigd is kan verschillen van persoon tot persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van factoren als hoeveel men transpireert of hoe actief men is. Gemiddeld genomen moeten we in Suriname rekenen op minimaal 3 liter vochtinname per dag.