Geluidsrecorder gecraste Lion-Air-toestel gelokaliseerd
14 Jan, 09:41
foto
De vluchtgegevensrecorder van het toestel werd vorig jaar november al geborgen. (Foto: AFP)


Ambtenaren in Indonesië zeggen dat ze de geluidsrecorder van de Lion-Ar vlucht die in oktober voor de kust van Jakarta neerstortte, hebben gevonden. Alle 189 mensen aan boord stierven toen vlucht JT610 kort na het opstijgen in de zee viel voor de korte reis naar Pangkal Pinang. De piloot had de luchtverkeersleiding om toestemming gevraagd om terug te keren naar de luchthaven, maar daarna ging het contact verloren.

Onderzoekers zeggen dat het vliegtuig technische problemen had gehad. Het hoofdgedeelte van het vliegtuig is nooit gevonden. Haryo Satmiko, plaatsvervangend hoofd van de Indonesische commissie voor veiligheid van het vervoer (KNKT), zei dat de cockpit voice recorder (CVR) was gevonden "maar we hebben nog geen informatie over de locatie ontvangen". Hij werd door persbureau Reuters geciteerd.

De Indonesische woordvoerder van de Marine, Agung Nugroho, zei tegen Reuters dat de recorder acht meter diep onder de modder op de zeebodem was gevonden. Hij stelde zei dat een zwak signaal van de recorder "gedurende meerdere dagen" was gedetecteerd. Hij voegde eraan toe dat de recorder "duidelijke krassen" had, maar dat het onduidelijk was welke schade het had geleden.

De laatste gesprekken tussen de piloten en het grondpersoneel op de CVR zou onderzoekers moeten helpen om de puzzelstukken bij elkaar te zetten van wat er fout ging in de korte vlucht. De eerste zwarte doos, de vluchtgegevensschrijver van het vliegtuig, werd vorig jaar november gevonden, begraven in puin op de bodem van de Javazee. Ambtenaren hadden toen gezegd dat het zes maanden zou duren om gegevens uit de zwarte dozen te analyseren.

Niet luchtwaardig
Vlucht JT610 vertrok van maandagochtend om 06:20 uur lokale tijd. Het crashte minuten nadat de piloot toestemming vroeg om terug te keren naar de luchthaven. Bevindingen van KNKT suggereren nu dat Lion Air het vliegtuig weer in gebruik had genomen ondanks problemen bij eerdere vluchten.

De piloten bleken te worstelen met een geautomatiseerd systeem dat is ontworpen om te voorkomen dat het vliegtuig blijft hangen - een nieuw kenmerk van de Boeing 737 Max.

Het anti-afsluitsysteem dwong herhaaldelijk de neus van het vliegtuig naar beneden, ondanks pogingen van piloten om dit te corrigeren. Onderzoekers hebben nu gezegd dat het vliegtuig niet luchtwaardig was en het aan de grond gehouden had moeten worden.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June