VHP bezorgd over grensoverschrijdende misdaad
14 Jan, 06:18
foto


Het feit dat er grote partijen drugs in ons land onderschept worden, geeft aan dat er sprake is van grensoverschrijdende misdaad. De VHP verwijst niet alleen naar de recente inbeslagname van drugs, hier en het buitenland, maar richt zich ook op het beleid met betrekking tot de aanpak van de georganiseerde misdaad en de drugsgerelateerde misdaad. Hierbij valt op dat er een systematische afzwakking dan wel ontmanteling plaatsvindt van drugsbestrijdingsinstituten, controle systemen en gespecialiseerde diensten. Dit zegt de VHP in een verklaring.


"Ook de informatiepositie van rechtshandhavingsinstituten is ernstig aangetast. De afgelopen jaren is er aanmerkelijk weinig geïnvesteerd in de gespecialiseerde diensten en de aanpak van het drugsprobleem. Daarom zijn de drugsbestrijdingsdiensten niet in staat de kopstukken te pakken achter de grote hoeveelheden cocaïne, die zowel in Suriname als in het buitenland worden onderschept.

Het duikbootdrugsschandaal en de recente inbeslagname van de grote hoeveelheid drugs op de Dr. Jules Sedney Haven geven al een indicatie dat Suriname is opgenomen in het grote netwerk van drugscriminele organisaties. In het rapport International Narcotics Control Strategy Report van 2018, wordt Suriname eveneens genoemd. Het rapport vermeldt dat het witwassen van geld in Suriname nauw verbonden is met transnationale criminele activiteiten gericht op cocaïnesmokkel, voornamelijk naar Europa en Afrika.

Tal van politieattachés die een samenwerking hadden met lokale veiligheidsdiensten en het Korps Politie Suriname zijn al vertrokken uit ons land vanwege de slechte samenwerking met de overheid van Suriname. In dit verband verwijst de VHP naar het bewind van de Frontregering tijdens de ambtsperiode van Chan Santokhi als minister van Justitie en Politie (2005-2010). Zijn beleid werd gekenmerkt door een harde aanpak van de criminaliteit, meer in het bijzonder de aanpak van de drugshandel en een strak, no-nonsense beleid voor naleving van wet en recht.
Door zijn beleid werd Suriname geschrapt van de Amerikaanse lijst van doorvoerlanden van drugs. Ook verwierf Suriname, onder zijn bestuur, de positie als te zijn het veiligste land van Zuid-Amerika als het ging om het aantal gepleegde moorden.

Voor het effectief aanpakken van de grensoverschrijdende criminaliteit is het van groot belang dat deze regering wederom een samenwerking aangaat met de Amerikaanse drugs bestrijdingsdienst, de Drug Enforcement Administration (DEA). De DEA moet wederom hier gevestigd worden om ons land te ondersteunen bij de aanpak van het drugsprobleem.

Internationale samenwerking is een ‘must’. De VHP ziet de oplossingen in het plegen van investeringen voor de drugsbestrijding door aanschaf van moderne hulpmiddelen, getraind personeel, maar meer nog in het wederom doen opzetten en professionaliseren van gespecialiseerde diensten. De VHP is van mening dat indien hieraan geen gevolg wordt gegeven, de drugshandel een gigantisch negatief sociaal maatschappelijke impact zal hebben op de samenleving.

Onder meer zullen de financiële instituten geïnfecteerd raken middels ‘money laundering’ en andere drugs gerelateerde misdaden. Andere vormen van misdaad zullen eveneens toenemen, zoals onder andere wapenhandel en mensenhandel.
De VHP zal er op toezien dat de gespecialiseerde diensten wederom in het leven worden geroepen, dat Suriname wederom internationale samenwerkingen aangaat, en dat er zware investeringen worden gedaan in veiligheidsdiensten en het politieapparaat, alsook in de aanschaf van moderne hulpmiddelen en materiaal voor de aanpak van het drugsprobleem.

De VHP is menens om het drugsprobleem integraal aan te pakken door zowel aan de preventieve zijde (educatie, voorlichting) als aan de repressieve zijde (bestrijding) te werken. De VHP ziet het als haar verantwoordelijkheid naar de samenleving toe om ervoor te zorgen dat zowel de uitvoer van drugs als de internationaal georganiseerde misdaad wordt aangepakt in nauwe samenwerking met buitenlandse drugsbestrijdingsinstituten."

Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June