Qatar: Pompeo dringt aan op beëindiging Golf-geschil
13 Jan, 13:40
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, maakt een reis door het Midden-Oosten.(Foto: Reuters)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei dat een breuk tussen Qatar en de buurlanden van de Arabische Golf te lang was doorgegaan. De blokkade tegen de Golfstaat gaat zijn 19e maand inging.

Tijdens een persconferentie in Qatari, Doha, stelde Pompeo vandaag dat de aanhoudende crisis tussen Qatar en de vier blokkerende landen - Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein - hun tegenstanders ten goede kwam.

"We zijn allemaal krachtiger als we samenwerken en de meningsverschillen beperkt zijn. Als we een gemeenschappelijke uitdaging hebben, zijn geschillen tussen landen met gedeelde doelen nooit nuttig," zei hij op gezamenlijk persconferentie met de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Saudi-Arabië, de VAE, Bahrein en Egypte - allen Amerikaanse bondgenoten - hebben de banden met Qatar in juni 2017 verbroken. Ze beschuldigen Qatar van het steunen van 'terroristische groeperingen' en het zoeken naar nauwere banden met de Saudische aartsrivaal Iran. Qatar - ook een bondgenoot van de VS - ontkent de beschuldigingen en beschuldigt de landen van het aantasten van zijn soevereiniteit.

De VS, die aanvankelijk de boycot leek te steunen, is tot nu toe niet succesvol geweest in het proberen om de landen ertoe te brengen hun verschillen opzij te zetten om zich te concentreren op zijn regionale prioriteit - de strijd tegen Iran. De relatie van Qatar met Iran is gecompliceerd omdat het 's werelds grootste aardgasveld deelt met Teheran.

Gas is verantwoordelijk geweest voor het transformeren van Qatar in één van de rijkste landen ter wereld, aangezien het pas iets meer dan 20 jaar geleden begon met het exporteren van vloeibaar aardgas. Het is ook overeengekomen om de gasproductie te verhogen sinds het begin van de crisis.

Pogingen tot bemiddeling tussen Qatar en de blokkerende naties zijn tot stilstand gekomen, zoals wordt benadrukt door het recente aftreden van de Amerikaanse gezant Anthony Zinni - die ophield vanwege een kennelijk "gebrek aan wilskracht" van "regionale leiders" voor regionale verzoening.

Voor Washington is het omslaan van de pagina over de crisis essentieel voor de succesvolle lancering van de Strategische Alliantie van het Midden-Oosten (MESA), een NAVO-achtig veiligheidspact dat zowel de Golfstaten als Egypte en Jordanië omvat.

Pompeo arriveerde in Qatar tijdens de laatste etappe van zijn reis in het Midden-Oosten. De bewindsman reisde van Abu Dhabi naar Doha, waar hij zaterdag de kroonprins Mohammed bin Zayed ontmoette. Van Pompeo wordt later verwacht dat hij naar Riyadh gaat, waar alle ogen gericht zullen zijn op een mogelijke ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman.

Het bezoek komt bijna drie maanden na de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van zijn land in Istanbul. Op de persconferentie in Doha herhaalde Pompeo dat de moord op Khashoggi onacceptabel was en dat hij zou werken aan nieuwe antwoorden van de Saudische kroonprins.

Tijdens het vorige bezoek van Pompeo aan Riyadh ter gelegenheid van de Khashoggi-affaire had zijn brede glimlach met prins Mohammed sommige Amerikanen verontwaardigd. Trump heeft gezegd dat hij de alliantie met het Saudische koninkrijk wil behouden, hoewel de Amerikaanse Senaat prins Mohammed duidelijk de schuld heeft gegeven voor de moord.

"We zullen blijven werken om ervoor te zorgen dat alle verantwoordelijken voor de moord op Jamal Khashoggi verantwoordelijk zijn", zei Pompeo vrijdag op het Amerikaanse kanaal Fox News. Hij bevestigde opnieuw dat de betrekkingen tussen de VS en Saudi-Arabië "ongelooflijk belangrijk zijn voor de Amerikanen".