Somohardjo: PL resoluut tegen imago drugsstaat
13 Jan, 00:00
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.


Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) vindt dat Suriname af moet van het imago van een drugsstaat. Hij vindt het opmerkelijk dat president Desi Bouterse dinsdag een persconferentie hield, zonder een woord te reppen over de grote drugsvangst van 2.344 kilogram. Integendeel opende Bouterse een aanval op procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. Dit was volgens de politicus om de aandacht af te leiden van de drugsvangst.

Somohardjo ziet dezelfde trend op de persconferentie die de leiding van het Korps Politie Suriname heeft gehouden. Ook werd de vinger gewezen naar het Openbaar Ministerie dat bepaalt wie aangehouden wordt en wie vrijgelaten wordt. Dit terwijl het de taak is van de politie om met de feiten te komen zodat de rechtmatigheid van de aanhouding getoetst kan worden. Ook heeft de politie aangegeven, dat het stil is rond de megadrugsvangst en dat er geen verklaringen worden afgelegd.

De PL-voorman heeft donderdag tijdens een persconferentie aangekaart dat de aandacht meer gericht wordt op het neerhalen van pg en het Openbaar Ministerie. Somohardjo opperde dat wellicht niet één persoon betrokken is in deze grote drugszaak, aangezien meer dan 2300 kilo drugs niet zomaar naar buiten gesmokkeld kan worden. En dat kort vóór de verkiezingen. “Als deze drugsdeal was geslaagd, dan wil ik bijna zeggen: als je parlementariër bent, dan ben je direct miljonair, want het heeft een straatwaarde van bijna 120 miljoen”, zei de PL-voorzitter.

Somohardjo merkt op dat er geruchten worden verspreid dat het rijstbedrijf van de gebroeders Oemrawsingh een sponsor zou zijn van de partij. Hij reageert hier laconiek op: “Dat is helemaal niet waar. We betrekken voor onze weekendwinkel doorgaans onze rijst bij vaste mensen in Nickerie. Dat zijn Mahawatkan, Karaya en Oemrawsingh. Vaak gaat het om grote hoeveelheden, zeven- tot achtduizend kilo rijst. Dan hoeven we bijvoorbeeld de vrachtkosten niet te betalen. Wanneer we een massameeting hebben, dan wordt soms ook wel een bus gesponsord om de mensen naar de massameeting te brengen. Dat wil niet zeggen dat ze sponsors zijn van de partij. We hebben een zuiver zakelijke relatie. We nemen gewoon rijst bij deze rijstfabrikanten af. En we hebben nog nooit drugs in onze rijst gevonden”, zegt Somohardjo.

Over het feit dat de president gemeend heeft pg Bajdnath Panday ervan te beschuldigen advies te hebben uitgebracht over Artikel 148 en daarna de andere richting opkeek, is de politieke organisatie allerminst te spreken. De president heeft hiermee het imago van het hoofd van de vervolging willen beschadigen. “Als PL protesteren wij tegen deze gang van zaken. Het kan niet zo zijn dat we in een democratische Staat de scheiding der drie machten niet erkennen en de uitvoerende macht de rechtsprekende macht probeert neer te halen. Het kan niet. We zijn nog steeds in een democratische Staat. We moeten voorkomen dat Suriname een drugsstaat wordt. Maar als we niet oppassen, dan zijn we inderdaad op weg naar een drugsstaat, stelt de politicus.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June