Frankrijk: Protesten 'Gilets Jaunes' gaan negende week in
13 Jan 2019, 06:50
foto
Hoewel er botsingen rond de Arc de Triomphe in Parijs waren, was er niet hetzelfde soort geweld als in recente protesten. (Foto's: AFP)


Duizenden demonstranten zijn in heel Frankrijk op pad gegaan voor nieuwe 'gele hesjes' protesten, met tientallen arrestaties en botsingen in Parijs en andere steden. In de hoofdstad gebruikte de politie waterkanon en traangas toen er tijdens de negende achtereenvolgende protestenweek gevechten uitbraken bij de Arc de Triomphe.

Ongeveer 84.000 demonstranten werden landelijk geregistreerd. Volgens officiële cijfers is dat een stijging ten opzichte van vorige week. De landelijke protesten werden aanvankelijk veroorzaakt door de stijgende brandstofprijs. Ze zijn inmiddels uitgebreid en bevatten woede tegen de kosten van levensonderhoud, met een uitgebreide lijst met andere eisen.

Duizenden officieren werden ingezet in Parijs, waar eerder straatgevechten en vandalisme plaatsvonden, om de demonstranten aan te pakken. Delen van het stadscentrum werden afgesloten door de oproerpolitie. Ongeveer 8.000 demonstranten waren op straat - meer dan in de afgelopen twee weekenden, toen de autoriteiten op 5 januari slechts 3.500 mensen telden en op 29 december 800, volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer 156 demonstranten werden in Parijs gearresteerd, waarvan een deel later werd vrijgelaten. Zo’n 108 bleven in hechtenis, zei de politie. Tegen het vallen van de avond waren er geen auto's of auto's geplunderd of verbrand zoals in de voorgaande weken.

Er waren ook duizenden demonstranten in de steden Bordeaux en Toulouse in Zuid-Frankrijk, evenals Straatsburg in het oosten en de centrale stad Bourges, de locatie van een andere grote demonstratie, waarbij meer dan 6.000 mensen de straat op gingen.
Landelijk werden 244 gearresteerd, waarvan er 201 in hechtenis bleven, aldus de politie. Ongeveer 80.000 politieagenten werden landelijk ingezet om de demonstranten in toom te houden.

De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat op 15 januari een nationaal debat begint als reactie op wekenlange protesten door de "gilets jaunes" - zogenaamd vanwege de goed zichtbare hesjes die ze dragen. Het debat zal openbaar worden gehouden in gemeentehuizen in Frankrijk en op het internet, en zal zich richten op vier thema's: belastingen, groene energie, institutionele hervorming en burgerschap.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April