Brazilië erkent oppositie congresleider als president Venezuela
12 Jan, 20:46
foto
Juan Guaido, voorzitter van de Venezolaanse Nationale Assemblee en wetgever van de oppositiepartij Popular Will (Voluntad Popular), spreekt tijdens een persconferentie in Caracas, Venezuela op 10 januari 2019. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse regering heeft zaterdag een verklaring uitgegeven waarin staat dat zij de congresleider van Venezuela erkent als de rechtmatige president van Venezuela. Juan Guiado zit het door de oppositie geleide Congres van Venezuela voor. Hij verzet zich tegen president Nicolas Maduro.

Guiado zei vrijdag dat hij bereid was het interim-presidentschap op zich te nemen en verkiezingen te houden. Hij kondigde dat slechts één dag nadat de president Nicolas Maduro voor een betwiste tweede termijn werd beëdigd. Maduro is steeds meer geïsoleerd omdat landen over de hele wereld zijn doorlopend leiderschap onwettig noemen.

De congresvoorzitter zei dat hij het interim-presidentschap alleen op zich kon nemen met de steun van de strijdkrachten. Hij heeft opgeroepen tot protesten op 23 januari, de verjaardag van de val van een militaire dictatuur in 1958.

Maduro werd vorig jaar herkozen in een stemming die op grote schaal werd afgedaan als frauduleus, en landen over de hele wereld hebben de voortzetting van zijn leiderschap onwettig genoemd. De regerende leiders van de Socialistische Partij hebben de wereldwijde kritiek beschreven als kolonialistische bemoeienis onder leiding van de Verenigde Staten.

De grondwet van Venezuela zegt dat een presidentiële vacature kan worden ingevuld door het hoofd van de wetgevende macht. Sommige activisten van de oppositie hebben Guaido opgeroepen het presidentschap op zich te nemen. De bontgenoten van Maduro waren snel om Guaido te veroordelen. De minister van het Gevangenwezen, Iris Varela, leek hem te dreigen gevangen te zetten, hoewel ze eerder andere oppositieleden die nog vrij zijn, heeft bedreigd. “Guaido, ik heb je cel al klaar, met je uniform,” schreef Varela op Twitter. De oppositie heeft beloofd de druk op de ketel te houden.