Amerikaanse federale shutdown langste in geschiedenis
12 Jan, 17:17
foto


De gedeeltelijke budgetvergrendeling van de regering is de langste afsluiting in de geschiedenis van de Verenigde Staten toen de klok vrijdagochtend na middernacht tikte en toen president Donald Trump en nerveuze republikeinen klauterden om een uitweg uit de puinhoop te vinden. Een oplossing kon niet snel genoeg komen voor ongeveer 800.000 federale werknemers die op vrijdag loonafschriften kregen, maar geen loon.

Het Huis en de Senaat stemden om federale arbeiders terug te betalen wanneer de federale overheid heropent en verlieten vervolgens de stad voor het weekend, terwijl de shutdown zijn 22e dag inging.

Terwijl Trump persoonlijk een dramatische ontsnappingsroute overwoog, waarbij hij een nationale noodtoestand wilde aankondigen om de muur te bouwen zonder een nieuwe stroom geld van het Congres, discussieerden leden van zijn eigen partij heftig over dat idee. De president drong er bij het Congres op aan om met een andere oplossing te komen.

'Wat we op dit moment niet willen doen, is een nationale noodtoestand', zei Trump. Hij drong erop aan dat hij de autoriteit had om dat te doen, eraan toevoegend dat hij "het niet zo snel gaat doen" omdat hij nog steeds de voorkeur geeft aan een deal met het Congres.

Met peilingen die aantoonden dat Trump de meeste schuld kreeg voor de shutdown, versnelde de administratie de planning voor een mogelijke noodverklaring om te proberen het Congres te omzeilen en de muur te financieren uit bestaande bronnen van federale inkomsten. Het Witte Huis verkent het omzetten van geld voor muurconstructies uit een reeks andere rekeningen. Een idee dat werd overwogen, was dat een deel van de US$ 13,9 miljard die aan het Army Corps of Engineers was toegewezen, na de dodelijke orkanen en overstromingen van vorig jaar, werd omgeleid.
Die optie veroorzaakte een verontwaardiging van functionarissen in Puerto Rico en enkele staten die herstelden van natuurrampen. Het plan leek vrijdag te gaan stranden.

De Republikeinse senator Lindsey Graham zei in een verklaring dat het "tijd was voor president Trump om noodmachten te gebruiken om de bouw van een grensmuur / barrière te financieren". Maar andere Republikeinen hebben hun twijfels geuit, gezien de mogelijke wettelijke obstakels die een dergelijke stap met zich kan meebrengen.
Eerder, op donderdag, verzamelden federale werknemers in het hele land zich tegen de sluiting. Tijdens een bijeenkomst in Washington noemde Richard Trumka, de president van AFL-CIO, een federatie van vakbonden, de shutdown een "lock-out".

"Schande over de Senaat, schande over het Witte Huis," vertelde hij de menigte. "Deze uitsluiting moet eindigen, en het moet nu eindigen." In Detroit zei federale werker Gregory Simpkins tegen persbureau Associated Press: "Volgende week gaat het een paniek-modus worden, hoe gaan we huur betalen? Hoe gaan we rekeningen betalen? Hoe gaan we in hemelsnaam eten?"

In New York zei de verlate Park Ranger Kathryn Gilson dat, als de shutdown veel langer duurt, ze waarschijnlijk in een depressie terecht zal komen. "Ik zit eigenlijk gewoon naar de muur te staren en probeer mijn verstand niet te verliezen," zei ze.