Toerisme kan grootste verdiener worden in Suriname
12 Jan 2019, 11:29
foto


Toerisme kan de grootste verdiener worden in Suriname. De aardolie- en goudindustrie kunnen vast en zeker hun bijdrage leveren, maar toerisme zou veel meer geld in het laatje kunnen brengen. “We moeten er rekening mee houden dat toerisme een grote spin-off effect heeft”, zegt Dinesh Ramlal, eigenaar van Travel The Guianas (TTG), voorheen Oetsi Tours.

Het bedrijf opereert niet alleen als touroperator, maar is ook Destination Management Company (DMC) voor de drie Guyanas, inclusief Trinidad. Onlangs is TTG betrokken geweest bij onder andere de bevoorrading van het zeilschip De Gulden Leeuw, met aan boord studenten en docenten uit verschillende landen.

Werkgelegenheid creëren
Ramlal legt uit dat wanneer één toerist naar Suriname komt, dat direct en indirect werkgelegenheid biedt aan 27 personen. “Je kunt dan terug gaan naar de man die tomaten plant en de man die mest levert voor de tomatenboer. Zo ver gaat het, want het product moet op tafel gelegd worden voor de toerist. Dus toerisme kan heel veel betekenen“, stelt hij. In dit verband verwijst hij naar vele landen in het Caribisch gebied, die voornamelijk van toerisme leven.

Een voorbeeld is Costa Rica, die op de eerste plaats staat als het gaat om ecotoerisme, terwijl het land kunstmatig bos heeft. In vergelijking met Costa Rica heeft Suriname primair bos en dat heeft de toerist volgens Ramlal ook door. Suriname heeft wat dit betreft dus veel meer te bieden, echter is het land nog niet ready. “We kunnen niet genoeg mensen faciliteren. Er is een tekort aan accommodatie, vooral in het binnenland, een tekort aan infrastructuur en kwaliteit van het product. Dat alles speelt wel een rol”, legt de TTG-eigenaar uit.

Groei bij serieuze aanpak
Bij een serieuze aanpak van toerisme kunnen we als toeristische bestemming elk jaar gemiddeld groeien tussen de 5 en 6 %, maar dan moet echt in de sector geïnvesteerd worden, schat de touroperator. Suriname heeft veel ongerepte natuur en mensen willen graag de eerste zijn om er naar toe te komen. Ze kijken uit naar nieuwe destinaties en willen niet gaan naar plaatsen waar andere toeristen al zijn geweest.

“Ze zijn op zoek naar rust en authenticiteit en daar zijn we een goede bestemming voor. Als wij werken aan onze attitude, goed samenwerken en Suriname samen plaatsen op de kaart door professioneler naar buiten te komen en niet ad hoc zaken te doen, dan denk ik dat we alvast een stap maken naar de ontwikkeling van ons toerisme”, zegt Ramlal.

Betere faciliteiten in orde maken
Toerisme kan volgens de touroperator en DMC veel geld voor Suriname betekenen, maar hij benadrukt dat de faciliteiten moeten beter in orde gemaakt moeten worden. De wegen moeten beter begaanbaar zijn, zodat de toeristen sneller op hun bestemming zijn. Wat zij laatst hadden ondervonden is dat toeristen uit Guyana geen toeristenkaart kunnen krijgen in het weekend, en ook niet als ze op maandagochtend komen met een vliegtuig op Zorg en Hoop.

“Dan verlies je deze toeristen. Ook willen toeristen, wanneer ze landen op Zanderij, binnen drie kwartier al in hun hotel zijn. We hebben maar twee wegen vanuit Zanderij naar Paramaribo en dat werkt heel stagnerend. Ze willen niet anderhalf tot twee uren rijden van vliegveld naar hotel, want ze zijn al moe van hun reis.”

Onbekend maakt onbemind
Een ander obstakel waarmee Ramlal in de praktijk te maken krijgt, is het feit dat er in Suriname geen grotere bussen beschikbaar zijn. “We hebben de normale bussen in Suriname en dat willen ze niet, ze willen toeristische bussen hebben met 40 tot 50 zitplaatsen en die zijn moeilijk te vinden in Suriname. Zo zijn er enkele kleine aspecten waarin verandering moet komen, maar de grootste is dat we als land nog heel onbekend zijn en mensen niet eens weten dat we bestaan. Ze denken dat we ergens zijn in Afrika of Azië, maar als je zegt Guyana's, dan weten ze wel dat het een deel is van Zuid-Amerika”, vertelt Ramlal.

TTG heeft als bedrijf een heel goed jaar achter de rug. Dit jaar gaat ze weer de internationale markt op en zal het bedrijf op verschillende beurzen staan. TTG zal voorlopig als enige touroperator in Suriname op twee beurzen in de VS staan, in Duitsland op de grootste toerismebeurs en ook op een beurs in China. “Op de beurs promoot ik niet mijn bedrijf, maar Suriname als land en de Guyanas. Dat is wat wij gaan doen voor dit jaar om het toerisme te helpen ontwikkelen”, stelt Ramlal.
Advertenties