Guyana: Exxon schepen niet terug naar ‘betwist’ gebied
11 Jan 2019, 10:36
foto
Een logo van de Exxon Mobil Corp is te zien op de Rio Oil and Gas Expo en conferentie in Rio de Janeiro, Brazilië op 24 september 2018. (Foto: Reuters)


De seismische onderzoeksschepen die Exxon Mobil heeft ingehuurd om naar olie te zoeken voor de kust van Guyana zijn niet teruggekeerd naar de plaats waar het incident in december zich voordeed met de Venezolaanse marine. “Maar ze mogen dat in de toekomst,” zei de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana donderdag, gisteren.

Guyana, die geen geschiedenis heeft van olieproductie, is de focus geworden van intense belangstelling sinds Exxon de ontdekking aankondigde van meer dan 5 miljard vaten olie en gas voor de Guyanese kust. Het was ook meteen het moment dat een eeuwenoud territoriumgeschil met buurland Venezuela opnieuw is aangewakkerd. Venezuela kent als lid van de Opec zijn laagste productie van ruwe olie in 70 jaar, nu het land door een economische crisis gaat.

In een toespraak op een vakbondsforum in de hoofdstad Georgetown zei minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, dat het incident op 22 december toekomstige verkenning niet noodzakelijkerwijs zou vertragen. De schepen ingehuurd door ExxonMobil voldeden in december aan het bevel van Venezuela om rechtsomkeer te maken. Beide landen claimen het gebied waar het incident zich voltrok als hun territoriale wateren. "Ze zijn niet teruggekeerd naar het gebied. Het betekent niet dat ze in de toekomst niet meer terug kunnen komen,”zei Greenidge. "We spreken hier niet in absolute termen."

Andere oliemaatschappijen, waaronder Repsol SA, zijn actief in het offshore gebied van Guyana. Greenidge zei dat Chevron Corp een overheidslicentie had aangevraagd zonder verdere details te verstrekken. Chevron geeft geen commentaar op specifieke zakelijke kansen, zei een woordvoerster aan persbureau Reuters. Volgens een bericht dat op de website van het departement voor maritieme zaken van Guyana werd geplaatst vóór het incident, werd verwacht dat de activiteiten van de schepen zouden beginnen op 6 december 2018 en op 31 december zouden eindigen. Er is geen nieuwe kennisgeving bekendgemaakt.

Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de verklaringen van Greenidge. Op een persconferentie op woensdag prees de socialistische president Nicolas Maduro de strijdkrachten voor het onderscheppen van de schepen, en merkte op dat als het niet voor hun patrouille was, "we op een dag daar zouden komen en zij zouden olie wegnemen."

"Is een dergelijke wereld levensvatbaar, zonder respect voor het internationaal recht?", zei Maduro. Exxon weigerde commentaar te geven aan persbureau Reuters.
Advertenties