Ultimatum visserijsector verstreken; geen antwoord minister
10 Jan, 00:52
foto
De Chinese fabrieksboten zijn nog steeds in Surinaamse wateren in de buurt van het lichtschip.


Het ultimatum aan minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gesteld door de visserijsector, is woensdag verstreken. De organisaties hebben niks gehoord van de bewindsman over de eisen die gesteld waren rond de fabriekstrawlers uit China. De boten zijn nog steeds in Surinaamse wateren.

President Desi Bouterse zei op zijn persconferentie dat wat heel erg speelt in de visserijsector, is de kwestie van de 350 zeemijl. "Wij gaan onze bevolkingsvisserij nog verder beschermen en ondersteunen," zei hij. Wat speelt is volgens Bouterse de uitbreiding van de visgronden. De vis wordt weggedragen uit de Surinaamse wateren, volgens het staatshoofd. "Wij gaan er niet aan ontkomen om internationale ondersteuning te zoeken ter bescherming en onder controle brengen van dit immens gebied. 350 zeemijl, gelooft u me, is een enorm stuk gebied dat onder controle gebracht moet worden", benadrukte de president.

Bouterse zei dat er enorme discussies zijn geweest over hoeveel grote trawlers in het diepzeegebied kunnen opereren. Deskundigen hebben daarover hun visie gegeven en die is nog niet uitgevoerd. Het gaat om 'diepzee' en 'mid-zee'. Volgens de president zijn er heel veel verhalen waarmee mensen nu komen. Er is volgens hem niet genoeg informatie gegeven door de Staat. Hij benadrukte dat grote trawlers niet in de bevolkingsvisserij mogen opereren. Het gaat om de uitbreiding van de visgronden.

Eisen sector
De visserijsector wil de keuringsrapporten van de zes fabriekstrawlers. Ook wil zij een afschrift met de afwijzing van de vergunningsaanvraag van ROS National Fisheries NV, om te mogen vissen in Surinaamse wateren.

De sector heeft de bewindsman een overzicht gevraagd van toestemmingsbrieven die vanaf 2016 zijn gegeven aan personen die een visvergunning willen hebben. Op 13 juli 2017 heeft de directeur van LVV een toestemmingsbrief gegeven voor 16 visvergunningen. De visserijsector vraagt om intrekking van de brief.

De sector wil dat de vaartuigen vertrekken uit de Surinaamse wateren, de territoriale zee en economische zone. De sector is er niet gerust over dat de president het heeft over 'buitenlandse expertise' en 'visvangst in diepzee reguleren'.

De brief naar de LVV-minister is geschreven namens Surinaamse Seafood Associatie, de Federatie van Surinaamse Agrariërs, het Visserscollectief, Suriname National Fisherfolk Organisation en Suriname Industrial Fisheries Cooperative. De organisaties zullen vandaag hun verder te nemen stappen bespreken met hun raadsman.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June