VS legt sancties op Venezolaanse mediamagnaat
09 Jan 2019, 12:59
foto
President Nicolas Maduro begint morgen zijn tweede termijn ondanks de toenemende internationale druk. (Archieffoto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft sancties opgelegd aan een Venezolaanse mediamagnaat die nauwe banden heeft met de regering van president Nicolas Maduro. De mediamagnaat zou naar verluidt een valutawisselnetwerk exploiteren dat 2,4 miljard dollar heeft overgeheveld naar corrupte regeringsfunctionarissen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft dinsdag de aankondiging gedaan. Raul Gorrin krijgt een jaar om zijn aandelen in Globovision, de grootste particuliere omroeporganisatie van Venezuela, af te stoten.

"Insiders van het Venezolaanse regime hebben miljarden dollars geplunderd uit Venezuela, terwijl het Venezolaanse volk lijdt." Het Amerikaanse ministerie van Financiën richt zich op dit valutawisselnetwerk, wat een ander ongeoorloofd plan was dat het Venezolaanse regime lang had gebruikt om van zijn mensen te stelen," zei minister van Financiën, Steven Mnuchin, in een verklaring.

"De Verenigde Staten blijft zich inzetten voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de tragische achteruitgang van Venezuela en zal diplomatieke en economische instrumenten blijven gebruiken om de inspanningen van het Venezolaanse volk om hun democratie te herstellen, te ondersteunen," voegde hij eraan toe.

Het departement van Financiën noemde zeven mensen en 23 groepen als onderdeel van de regeling, onder wie de voormalige Venezolaanse penningmeester Claudia Diaz Guillen, die acht jaar lang verpleegster was van Hugo Chavez, de overleden leider van het land. Aanklagers in Miami hebben Gorrin vorig jaar aangeklaagd op beschuldiging van het omkopen van functionarissen van het Venezolaanse ministerie van Financiën voor contracten om dollars te kopen tegen de sterk verstoorde officiële wisselkoers.

Hij zou dan naar verluidt de harde valuta voor enorme winsten doorverkopen op de zwarte markt. De sancties komen terwijl de internationale gemeenschap toenemende druk uitoefent op de regering van Venezuela, voorafgaand aan Maduro's inauguratie op donderdag, morgen. Maduro werd in mei herkozen in een controversiële stemming die de oppositie grotendeels heeft geboycot en die veel landen als onwettig hebben bestempeld.

Een dozijn Latijns-Amerikaanse landen en Canada hebben zaterdag laten optekenen dat ze het nieuwe mandaat van Maduro niet zouden erkennen. Ze spoorden hem aan de macht aan de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering af te staan totdat nieuwe verkiezingen konden worden gehouden. Maduro sloeg de volgende dag terug en zei in een tweet dat het Venezolaanse volk "zijn" legitimiteit had gegeven aan zijn administratie "met zijn stem".

De inauguratie komt als een torenhoge inflatie Venezuela blijft teisteren, voedsel- en medicijntekorten veroorzaakt en miljoenen mensen dwingt het land te ontvluchten. Washington heeft sinds de herverkiezing van Maduro verschillende sancties tegen Venezuela opgelegd. Maduro beschuldigt de VS en anderen van het voeren van een economische oorlog tegen Venezuela.

Caracas heeft dinsdag een juridische klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie over vier eerdere Amerikaanse sanctieronden. In de klacht beschuldigt Caracas de VS ervan "Venezuela economisch te isoleren". De meest recente sancties werden niet genoemd in de klacht.
Advertenties