Gajadien niet gerustgesteld door monetaire autoriteiten
09 Jan 2019, 03:21
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) ziet dat slechts geruststellingen van monetaire autoriteiten geen verbetering brengen in de economische bedrijvigheid van het land. De recente informatie vanuit de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, en de minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad geven een ander beeld dan de werkelijkheid, waardoor het wantrouwen nog sterker wordt over het gevoerde beleid, stelt Gajadien.

Recente stijging van de marginale monetaire reserves geeft nog geen garantie voor verbetering van de financiële positie, ondanks de toename van de export, voornamelijk goud. Daartegen heeft de terugbetaling van Staatsolies aandeel uit de Staatsobligatie van meer dan US$ 300 miljoen ook geen verbetering gebracht, meent de politicus. Het slecht gevoerde beleid gaat zich in de economie wreken, omdat tot nu toe geen reserveringen gemaakt worden voor de terugbetaling van de US$ 550 miljoen in één keer in 2026. Verder zijn er ook nog geen reserveringen gemaakt worden voor het Spaar- en Stabilisatie fonds, voert Gajadien aan.

De VHP-topper stelt dat ondanks de toename van de exportinkomsten de economie geteisterd wordt met de hoge schuldenlast en hoge rentebetalingen. Banken, maar ook de Centrale Bank kunnen niet voorzien in contante valuta voor het publiek, maar voornamelijk het bedrijfsleven. "Natuurlijk ben ik een voorstander van stimulering van het girale verkeer, maar het vertrouwen mag nimmer geschaad worden door niet te kunnen voorzien in contanten zover dat nodig is. Hierdoor zullen vanwege verdere speculaties de druk op de wisselkoers alleen maar toenemen," zegt Gajadien. Voor de US$ moet al SRD 8 worden neergeteld.

Gajadien ziet het ophopen van slecht management door de monetaire autoriteiten, dat het publiek nu de tol betaalt hiervoor. "Ware het zo dat wij goede zaken konden doen met correspondentiebanken in het buitenland met goed beleid binnen onze bankensector hadden wij deze problemen veel minder vandaag. Ook de slechte overheidshuishouding welke zorgt voor creatie van overtollige gelden waartegen er geen of weinig prestaties zijn, vanwege inefficiënties en corruptie, remt de economische bedrijvigheid. Deze regering zoekt heil in het verder lenen in dit jaar om economische bedrijvigheid te stimuleren, terwijl geen rekening wordt gehouden met de terugbetaalcapaciteit van ons land," vindt Gajadien.

De politicus ziet geen verbetering van structurele aard komen in deze situatie zolang er geen beleidsombuiging komt. “Dat is ook de motivatie van ons om hard te werken en het volk te overtuigen dat het land gered moet worden,” stelt Gajadien.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April