Bouterse ziet een derde termijn wel zitten
09 Jan, 00:00
foto
President Desi Bouterse ziet een derde termijn wel zitten. Hij voelt zich fit genoeg hiervoor, maar laat de beslissing aan het volk over. (Foto: René Gompers)


Desi Bouterse (voorzitter van de NDP) ziet een derde termijn als president wel zitten maar de beslissing laat hij aan het volk over. “Indien het Surinaamse volk nog steeds vertrouwen heeft in deze volkspresident, dan gaan we het serieus moeten overwegen,” merkt hij op. Bouterse is ook zeer tevreden over de afgelopen acht jaren van zijn presidentschap.

De president is op een persconferentie dieper ingegaan op de nieuwjaarstoespraak en enkele actuele vraagstukken. Vaststaat dat hij wel mikt op nog een termijn van regeermacht. Aan het begin van de persconferentie heeft hij laten doorschemeren nog langer aan te willen zitten. De successen van de afgelopen jaren, en de verwachte resultaten zoals in de nieuwjaarsrede zijn aangehaald, zijn daar goede redenen voor gaf Bouterse aan.

“Het is een goede zaak als de gemeenschap je rapportcijfer kan opmaken van hoe je het volgende jaar ingaat,” haalt hij aan. “En natuurlijk staan we voor 2020. Normaal zou ik zeggen dat ik wil overgaan. Maar in dit geval zou ik hard me best blijven doen om te blijven zitten in deze klas. En als er hard gewerkt wordt, geloof ik dat we er met z’n allen zullen komen.”

Maar in de NDP, waar Bouterse ook voorzitter van is, hebben zich heel wat misstanden en onenigheid gemanifesteerd tijdens de interne verkiezingen. Dat is ook de reden geweest om een massameeting aan het eind van vorig jaar af te blazen. Bouterse heeft de leden vaker gewaarschuwd dat de NDP alleen van binnenuit verzwakt zou kunnen worden en heeft net zo vaak opgeroepen de gelederen te sluiten. Hij geeft toe dat er bepaalde zaken zijn binnengeslopen, maar dat hij ook door deze “storm komt die voor kleine partijen dodelijk kan zijn.”

Bouterse heeft twee zware operaties achter de rug, maar hij hoopt fit genoeg te zijn voor de verkiezingen van 2020. Hij wil echter ook voorkomen om in zijn eigen vet gebakken te worden. “Een aantal jaren geleden heb ik tot de grote 'sabhapati' Lachmon gezegd dat hij tomaten moet gaan planten,” haalt Bouterse aan. “Dus ik wil voorkomen dat men hetzelfde aan mij zegt. Wel terecht, want we kijken aan tegen de 74, als God dat goed vindt.” Hij gaat daarom in “volksbelang, anderen met voldoende capaciteit de ruimte geven om zaken te trekken”.

Democratie is goed maar het volk weet niet altijd alles, stelt Bouterse. “Democratie moeten we niet alleen met de mond bedrijven, dat betekent dat we tegemoet komen aan wat ons volk zegt, dat zijn de algemene uitgangspunten,” merkt het staatshoofd op. “Maar het is natuurlijk wel zo dat wanneer er vanuit een bepaalde hoek zaken worden gedaan die absoluut, fundamenteel deze bevolking zullen schaden, en ik weet dat u daar aan meewerkt, dan is vanuit dezelfde verantwoordelijkheid wel geboden om ietwat anders te kijken want het volk weet ook niet altijd alles.”

René Gompers

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June