Maduro: 'Venezuela zal worden gerespecteerd'
07 Jan 2019, 13:37
foto
Nicolas Maduro is de politieke erfgenaam van wijlen de Venezolaanse president, Hugo Chavez. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, heeft de legitimiteit van zijn regering verdedigd te midden van groeiende oppositie en internationale veroordeling van zijn bod voor een tweede termijn van zes jaar. In een tweet op zondag, zei hij dat het Venezolaanse volk "met zijn stem legitimiteit” had gegeven aan zijn regering. Maduro moet donderdag worden beëdigd voor zijn tweede termijn.

"Aan degenen die hopen onze wil te breken, vergis je niet. Venezuela zal gerespecteerd worden!" zei hij. Zijn opmerkingen kwamen nadat de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering het presidentschap van Maduro onwettig had verklaard en het leger opriep om de inspanningen te ondersteunen om "de democratie te herstellen" in land.

Juan Guaido, de nieuwe president van de assemblee, zei aan het begin van een nieuwe legislatuur op zaterdag dat de wetgevers de "onwettigheid van Nicolas Maduro" hebben bevestigd. "Vanaf 10 januari zal hij het president inlijven en bijgevolg is deze Nationale Vergadering de enige legitieme vertegenwoordiger van het volk," zei hij. De assemblee werd machteloos gemaakt door het Hooggerechtshof van Venezuela nadat de oppositie daar in 2016 een meerderheid behaalde.

Maduro, die de virtuele ineenstorting van de economie in de olierijke staat heeft voorgezeten, heeft afgelopen mei een verkiezing gewonnen die op grote schaal door de internationale gemeenschap is veroordeeld. De stemming werd door de door de regering gesteunde Constituante bijeengeroepen en geboycot door de oppositie. Veel van de bekendste oppositieleiders stonden gedurende de verkiezingen onder huisarrest of waren verboden deel te nemen aan de race.

De opkomst bij de verkiezingen was ongeveer 46 procent, volgens de Nationale Kiesraad van Venezuela (CNE). Het was aanzienlijk lager dan de 80 procent die werd opgetekend tijdens de laatste presidentsverkiezingen in 2013. De Verenigde Staten, de Europese Unie en een blok van landen uit de Amerika's - de Lima-groep - hebben geweigerd het verkiezingsresultaat te erkennen.

Vrijdag heeft de 14-koppige Lima-groep een gezamenlijke verklaring afgelegd, waarin Maduro wordt opgeroepen om macht af te staan en de weg vrij te maken voor een overgangsregering gevormd door leiders van de Nationale Assemblee. De groep bestaat uit Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Saint Lucia.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen zaterdag een verklaring afgelegd waarin staat dat de Verenigde Staten (VS) met de Nationale Assemblee staat als "de enige legitieme en laatst overgebleven democratisch gekozen instelling die echt de wil van het Venezolaanse volk vertegenwoordigt".

De VS heeft ingrijpende sancties opgelegd aan Venezuela als reactie op Maduro's vermeende erosie van de democratie in het land. In reactie op de opmerkingen van het State Department beschuldigde het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Washington ervan te pogen "een staatsgreep te voltooien ... door de verwerping van legitieme en democratische instellingen te bevorderen." De verklaring van Caracas is gisteren, zondag, uitgegeven.
Advertenties