Mijninstorting Afghanistan: Tientallen goudzoekers dood
06 Jan 2019, 13:53
foto
Badakhshan is gevoelig voor aardverschuivingen, vooral in de koudere maanden wanneer zware sneeuw de provincie bedekt. (Foto: AP)


Minstens 30 mensen zijn gedood toen een goudmijn instortte in het noordoosten van Afghanistan. Zeven anderen raakten gewond bij het incident op zondag in het district Kohistan in de provincie Badakhshan. De gouverneur van het district, Mohammad Rustam Raghi, vertelde het aan persbureau AFP.

Dorpelingen groeven een 60 meter diepe schacht in een rivierbedding om goud te zoeken. Ze waren binnen toen de muren instortten. Het was niet duidelijk waarom de schacht instortte, maar de woordvoerder van de provinciale gouverneur Nik Mohammad Nazari zei dat de mijnwerkers geen professionals waren. "De dorpsbewoners zijn al tientallen jaren betrokken bij dit bedrijf, zonder dat de overheid er controle over heeft", zei Nazari. "We hebben een reddingsteam naar het gebied gestuurd, maar dorpelingen zijn al begonnen lichamen van de plek te verwijderen."

Badakhshan is een afgelegen, bergachtige provincie in het noordoosten van Afghanistan grenzend aan Tadzjikistan, China en Pakistan. Het verarmde gebied is onderhevig aan aardverschuivingen, vooral in de koudere maanden wanneer zware sneeuw de provincie bedekt.

Illegale mijnbouw is gebruikelijk in het rijke Afghanistan, waarbij de Taliban voor een groot deel van zijn inkomsten op de sector vertrouwt. Maar de meeste mineralen van het land blijven onaangeroerd, omdat het land verscheurd is door oorlog en het gebrek aan regulering internationale mijnwerkers ervan weerhoudt de enorme reserves te exploiteren.
Advertenties