Eskak: Volksbelang en onbaatzuchtigheid moeten terug
06 Jan 2019, 10:56
foto
Nasier Eskak, lid van de partijraad van de Pertjajah Luhur zaterdagavond op Mariënburg.


Binnen de Surinaamse politieke cultuur is een drastische verandering hard nodig. Waarden zoals onbaatzuchtigheid, integriteit, transparantie en vooral het volksbelang willen dienen, moeten teruggebracht worden bij de ontwikkeling van het land. Het gaat vooral om onze politieke cultuur, en geen enkele partij daarbij uitgezonderd. Dit zei Nasier Eskak, lid van de partijraad van de Pertjajah Luhur (PL) zaterdagavond tijdens de Opo Yari meeting van de partij te Mariënburg.

“Als ik de woorden van een bekende politieke analist mag lenen, heeft hij recentelijk gezegd: ‘Politiek Suriname is vandaag de dag verworden tot een stoelendans rondom het eigen belang.’ Want wanneer politiek alleen maar gefocust is op het eigen belang, dan is er heel weinig kans dat het algemene belang of volksbelang wordt behartigd”, sprak Eskak.

Dieptepunten in 2018
De PL-topper merkte op dat 2018 heel veel dieptepunten heeft gekend op financieel-economisch vlak. Dat was merkbaar in bijna alle sectoren. “Het leek wel een storm, een storm met vele gezichten. Un sab’ a storm toch? Diezelfde storm, ja”, glimlachte Eskak, die eerder beleidsadviseur was op Binnenlandse Zaken, maar recent het veld moest ruimen vanwege uitspraken dat de PL geconfronteerd is geworden met een storm met vele gezichten, waaronder die van verraad en overloperij.

“Diezelfde storm met vele gezichten heeft in 2018 door Suriname gewoed. We zagen dat de kosten voor levensonderhoud en goederen flink zijn gestegen vanwege de inflatie en devaluatie. We zagen dat in het jaar 2018 tienduizenden pakketten moesten worden verstrekt aan landgenoten om het hoofd boven water te kunnen houden, omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen vanwege de verarmende omstandigheden in het land. En zo kunnen we doorgaan met het opsommen, vanaf onze gezondheidssector tot en met de onderwijssector, waar we te maken hebben met heel veel problemen.”

Hoop
"Maar er is hoop", zei de PL-topper. PL is volgens hem een partij die hoop geeft en verwachtingen schept voor een duurzame ontwikkeling van mens en maatschappij. Eskak onderbouwde dit door te stellen dat de PL sinds haar ontstaan heeft gewerkt aan inclusieve ontwikkeling: iedereen wordt meegenomen in het traject van ontwikkeling. Inclusieve ontwikkeling is gestoeld op een aantal kernwaarden, waarvan duurzame welvaart er één is. “Dat wil zeggen dat elke man en vrouw de gelegenheid krijgt om te werken aan welvaartsgroei in dit land. En als u de geschiedenis natrekt van de PL, dan ziet u dat PL niet alleen maar mannen in het parlement heeft gezet, maar daarnaast ook de eerste Inheemse vrouw, en ook de eerste vrouw van Chinese komaf in het parlement gebracht om te werken aan de ontwikkeling van dit land. En daar moeten we trots op zijn als PL-ers”, sprak Eskak.

Als tweede kernwaarde van inclusieve ontwikkeling noemde het PL-partijraadslid rechtvaardigheid. Daarbij gaat het erom dat er ruimte is om met elkaar samen te werken en samen de koers te bepalen van ontwikkeling. Echter is in de praktijk gebleken dat wanneer de PL er op staat dat die ruimte wordt geboden of er op staat dat de koers voor ontwikkeling samen wordt bepaald, de partij uit de coalitie is gezet.

De derde kernwaarde waar Eskak gewag van maakte is welzijn. Hij noemde daarbij het creëren van een leefomgeving, waarin het individu tot maximale ontplooiing kan komen, zoals een veilige leefomgeving. Deze drie kernwaarden zijn in het PL-partijprogramma vervat onder vier pijlers. “Ik licht vanavond een sluier over de visie van PL, hoe we invulling willen geven aan de ontwikkeling van ons land”, zei de PL-topper.

Pijlers van ontwikkeling
Als eerste van de vier pijlers noemde Eskak een vernieuwende en gezonde economie, waarin de overheid optreedt als een facilitator. “De overheid moet ontwikkeling faciliteren en daarmee de ondernemers, de private sector de ruimte bieden om ontwikkeling te kunnen stuwen,” legde Eskak uit. Als tweede pijler noemde hij duurzame leefomgeving. PL zal volgens hem erop staan dat maatschappelijk verantwoord gedrag wordt vertoond door eenieder die welke economische activiteit dan ook wil ontplooien in dit land. “Kijk maar naar wat er gebeurt in het binnenland van Suriname, met al die scalians en vervuiling van onze stuwmeer en onze visgronden, met alle gevolgen van dien: gevaar voor de gezondheidszorg, het milieu gaat er aan, onze ecologie wordt verstoord. En daarom is het nodig dat we evenwicht bewaren tussen de economie en de ecologie”, meent Eskak.

Sociale samenhang is de derde pijler, waarmee de PL de garantie wil bieden aan welke groep of welk individu dan ook, gezond of met een beperking, om optimaal te participeren in de maatschappij, maar ook om volop toegang te hebben tot onder meer kwalitatief gezondheidszorg en onderwijs. De vierde pijler waar de PL zich bij monde van Eskak sterk voor maakt, is democratie en bestuur. De partij wil een politiek-bestuurlijke orde, gebaseerd op de principes van democratie, met als belangrijkste uitgangspunt de stem van het volk oftewel de wil van het volk.

Pre-electoraal jaar
“Dat is een tipje van de sluier van de ontwikkelingsvisie van de PL, zei Eskak. 2019 is het pre-electorale jaar. "En in het pre-electorale jaar gaat men bij u komen en u op allerlei manieren proberen te overtuigen om anders te stemmen dan u zou willen. En daarom heb ik als laatste boodschap voor u: laat de politiek ons als mens niet veranderen. Maar laat de politiek juist onthullen wie wij zijn als mens, wie wij in werkelijkheid zijn als Surinamers. Een volk dat bij elkaar is gebracht uit verschillende uithoeken van de wereld. Een volk dat vrede in zichzelf heeft gevonden om hier te blijven. Om samen met elkaar te werken aan vooruitgang, veiligheid, economische en rechtszekerheid en sociale rechtvaardigheid voor jong en oud. Een volk op dit gezegend stukje grond, waar onze kumba tey is begraven. Hoe wij hier ook samen kwamen, aan zijn grond, Suriname, dit mooi land, zijn wij verpand”, stelde Eskak.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April