Velen betuigen laatste eer aan bootslachtoffers
06 Jan 2019, 00:56
foto
Het jongste slachtoffer van de bootramp, Anjanie Haoeman, is 1 jaar oud. Acht slachtoffers zijn gezamenlijk begraven zaterdag in Groningen. (Foto's: René Gompers)


Acht van de twaalf slachtoffers, van het bootongeluk op de Coppenamerivier, zijn zaterdag tegelijk begraven. "Dies na san yu ben musu du gi opa, ma now opa mus du en gi yu," snikt een man terwijl hij zijn kleinkind begraaft. Verderop gilt een vrouw het uit, ze roept de naam van haar gestorven zus. Een groep mensen zucht diep bij het zien van het kistje van de 1-jarige Anjanie Hanoeman.

Het is druk op de RK-begraafplaats van Groningen. De opkomst is groot. Niet alleen om medeleven te tonen, maar ook om te helpen met het begraven zal later blijken. Het nogal ruime kapel, waar de 8 kisten liggen en de dienst gehouden wordt, is te klein. Tot ver buiten staat een menigte. Militairen hebben Decharel April (4), Djizreël Biswane (4) Anjenie Hanoeman (1), Archana Hanoeman (6), Helga Hanoeman (30), Anipa Narsing (69), Elisa Narsing (42) jaar en Chenilio Taloon (3) naar hun laatste rustplaats gedragen.

Bij het neerlaten van het kistje van de baby gaat er iets mis. Het glijdt van de touwen en valt in de groeve. Twee mannen springen in de put. Met “alle respect” wordt de kist getild en drie keer op en neer bewogen voordat het netjes wordt neergezet. Vader en dochter Hanoeman, die de ramp heeft overleeft, houden zich flink. Naast de kleine liggen nog een zusje en mama. Snikkend leggen hier, en tegelijk bij de andere graven, de families bloemstukken, poppen en ballonnen op de kisten. Er wordt gejammerd, enkelen houden het niet meer vol. Zij worden, soms letterlijk) opgevangen door de begeleiders van Psychiatrisch Centrum Suriname. Ook tijdens de afscheid bij de dienst is deze groep werkers in actie gekomen.

Met handen, schoppen en kruiwagens worden de graven gedicht. Iedereen helpt. Een groep mannen neemt uiteindelijk het werk over. De kruisen met de namen van de overledenen worden tegen de late middag op de bergen zand geplant. Enkel directe familieleden blijven staan bij de graven tot de zon aanstalten maakt om de avond in te luiden. De begeleiders staan niet ver van de graven in geval zij weer nodig zijn. Maandag worden te Welgedacht A Chivano Monjok (3), Larissa Monjok (7) en Orcienjo Monjok (6) ten grave gedragen. Tursila Taloon wordt nog vermist.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April