SVB houdt eerste ‘Chinese Ambassador’s Cup’
05 Jan 2019, 22:45
foto
De Surinaamse Voetbal Bond en de Chinese ambassade in Paramaribo starten hun pilotproject ‘Chinese Ambassador’s Football Cup’ voor jeugdigen. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) en de Chinese ambassade in Paramaribo slaan de handen ineen om de voetbalsport onder jeugdigen te stimuleren. Hun pilotproject is de ‘Chinese Ambassador’s Football Cup’ voor jeugdigen. De voetbalcompetitie startte zaterdag met 32 clubs in de leeftijdsklassen: U13, U15 en U17.

De eerste 'Chinese Ambassador’s Football Cup’ voor jeugdigen is een initiatief van de Chinese ambassadeur Liu Quan. “Het is het eerste verzoek van een instituut in Suriname om samen iets te organiseren”, zegt SVB-voorzitter John Krishnadath. De ambassade doet de sportactiviteit als deel van de people-to-people relatie. Het toernooi heeft dan ook als slagzin 'Friendship through Football'. Liu gelooft dat via de kinderen en hun familie meer mensen betrokken raken in dit toernooi. Op deze manier krijgen Surinamers inzage en een beter begrip over China en de Chinese cultuur. De keus om met de SVB in zee te gaan, komt door hun professionaliteit en organisatievermogen, legt de ambassadeur uit.

Krishnadath is de ambassadeur dankbaar om de voetbalsport onder de jeugdigen op deze manier wil helpen bevorderen. De SVB mikte op deelname van 20 clubs en participatie van een arbiter per spel – het werden er 32 clubs met een totaal van 480 spelers en twee arbiters per wedstrijd, geeft Krishnadath aan. “De behoefte voor zulke competities is groot”, geeft hij aan. De ambassade sponsort het geheel voor SRD 50.000.

De Chinese president Xi Jinping is een voetballiefhebber en heeft deze sport meegenomen in zijn beleid, merkt de SVB-voorzitter op. China telt landelijk tientallen sportacademies om het voetbal op een hoger niveau te tillen. “Als je goed bent in voetballen kun je zelfs een universiteitsbeurs krijgen”, zegt Krishnadath.
De SVB-voorzitter geeft aan dat top voetballers met Surinaamse roots actief zijn geweest in China en noemt verschillende namen, zoals Romeo Castelen en Clarence Seedorf. Nu leidt Dennis Purperhart een Nederlands voetbalproject in China en is Stanley Menzo trainer van Beijing Guoan, het tweede elftal in China. “Dit zijn maar enkele die hebben bijgedragen of nog helpen in de voetbalontwikkeling van China”, geeft hij aan.

Voor ambassadeur Liu is dit groot nieuws; hij was niet bekend met deze bijdrage. Liu verwijst naar de goede relatie tussen Suriname en China en zegt: “dit is een goede kans voor meer uitwisseling. Zo kunnen personen in beide landen elkaar beter leren kennen.” Suriname is volgens hem bekend om voetbal, “we kunnen van Suriname leren”.

De ambassade kijkt uit naar een vervolgsamenwerking met de SVB. “Sport is bevorderlijk voor kinderen en wie weet dat een van hen ooit een voetbal-ster wordt”, merkt Liu op. Hij is enthousiast over de grote deelname en de opkomst van ouders, clubleden en belangstellenden.

De speellocatie is het Owru Cul Sport complex. Simultaan komen de clubs in de drie respectieve klassen tegen elkaar uit, in een serie van twintig minuten zonder rust. De jonge voetballers tonen hun technieken, maar moeten hun fysieke talenten, zoals slidings achterwege laten. De clubs ontmoeten elkaar zondag weer, gevolgd door de semi-finale, finale en prijsuitreiking op zaterdag 12 januari. Eenieder mag de jeugdigen komen aanvuren.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April