Venezuela: 'Maduro zal presidentschap inlijven'
05 Jan 2019, 20:59
foto
Juan Guaido is de nieuwe voorzitter van het Congres in Venezuela dat op een zijspoor is gezet. (Foto: Reuters)


De nieuw gekozen voorzitter van het oppositiecongres van Venezuela heeft vandaag gezegd dat president Nicolas Maduro "het presidentschap zal inlijven" wanneer hij op 10 januari voor een tweede termijn de eed aflegt. Maduro won de veel bekritiseerde en breed geboycotte presidentsverkiezing vorig jaar.

Wetgever Juan Guaido van de oppositiepartij Popular Will, die vandaag tot de voorzitter van het Congres werd gekozen, zei dat hij de 'dictatuur' zou confronteren en eerlijke verkiezingen zou zoeken. Hij heeft daarbij geen details gegeven.

Zijn uitspraken dragen bij aan de kritiek van regeringen overal ter wereld die Maduro ervan hebben beschuldigd de democratie te hebben ondermijnd en de economie verkeerd te hebben beheerd. Maar het grotendeels machteloze congres heeft weinig concrete middelen om de inauguratie te stoppen of Maduro's grip op macht te verminderen.

"Maduro zal vanaf 10 januari het presidentschap van de republiek overnemen", zei Guaido, een 35-jarige industrieel ingenieur, in zijn eerste speech. "Deze Nationale Vergadering, als de enige legitieme macht gekozen door Venezolanen, wordt verondersteld dé vertegenwoordiging van de mensen te zijn."

De jaarlijkse inflatie van Venezuela ligt nu boven de 1 miljoen procent en basisvoedsel en medicijnen liggen buiten het bereik van de meeste burgers. De crisis in Venezuela heeft volgens de Verenigde Naties sinds 2015 geleid tot een uittocht van zo'n 3 miljoen mensen. Maduro zegt dat het land het slachtoffer is van een "economische oorlog" door oppositieleiders met de hulp van Washington. De Verenigde Staten heeft op verschillende momenten sancties opgelegd aan de regering van Maduro en aan topfunctionarissen.

Maduro won een tweede termijn in 2018, maar de oppositie heeft de stemming breed geboycot op grond van het feit dat deze in het voordeel van Maduro werd gemanipuleerd. De regerende socialistische partij heeft met de hulp van de hoogste rechtbank van het land het Congres veranderd in een grotendeels symbolische entiteit, die zijn dagelijkse functies vervangen ziet door een almachtig lichaam dat de Constituante wordt genoemd.

Guaido beloofde zaterdag 'niet op te geven' en eiste rechtvaardigheid voor tientallen gevangenen of verbannen politieke leiders, onder wie enkele van zijn mede-wetgevers. Hij gaf de regering de schuld van het creëren van een "ellendig" leven voor de Venezolanen.

Een groep Latijns-Amerikaanse landen heeft Maduro gisteren –vrijdag- opgeroepen om op 10 januari niet in functie te treden, maar Mexico - dat na de verkiezing van een linkse regering naar Venezuela leunt - drong er bij de groep op aan zich niet te mengen in Venezolaanse aangelegenheden.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April