Guyana pleit voor bescherming Essequibo kust
05 Jan 2019, 16:46
foto
De rode stip op de kaart is de plaats waar het incident zich met de Venezolaanse marine voordeed. (Beeld: Demerara Waves)


Bescherming van de kust van Essequibo is van essentieel belang voor de terugkeer van het seismisch onderzoeksschip dat ExxonMobil heeft ingehuurd om naar olie te zoeken voor de Guyanese kust. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, zegt dat de bescherming noodzakelijk is terwijl Georgetown wacht op de behandeling van zijn klacht.

Guyana heeft evenals Venezuela een klacht ingediend bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Beide landen claimen het gebied waar Venezolaanse militairen het onderzoeksschip eind vorig jaar hebben verjaagd.

"We moeten proberen ervoor te zorgen dat ze een garantie of bescherming kunnen krijgen", vertelde hij Demerara Waves Online News. Gevraagd hoe dit zou gebeuren, zei de bewindsman dat Guyana in eerste instantie zijn zaak heeft voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN. Hij stelde dat de Algemene Vergadering het probleem zal bespreken en mogelijk een resolutie zal aannemen, en dat het eventueel aan de Veiligheidsraad kan worden voorgelegd.

"Om de aandacht van de Algemene Vergadering te vestigen op het gebruik van geweld om een zaak op te lossen en het ontlokken van een incident, gemaakt in de zin dat de schepen nooit de Orinoco ingingen. De coördinaten die ze ons gaven, hebben niets met de Orinoco te maken en dit is een serieuze zaak dat je de locatie van een voorval fabriceert," zei Greenidge, een ervaren diplomaat en econoom.

"Dit is een kwestie die de Veiligheidsraad kan aanpakken zodra het een schending van de vrede bedreigt," zei Greenidge. Hij heeft op nieuwjaarsdag gesprekken gevoerd met de senior directeur van de Amerikaanse Veiligheidsraad voor het Westelijk Halfrond, Mauricio Claver-Carone, over de recente onderschepping van het ExxonMobil gecontracteerd schip door de Venezolaanse marine.

De Guyanese minister weigerde te zeggen of ExxonMobil heeft besloten de seismische gegevensverzameling te hervatten sinds de Venezolaanse marine het op de Bahama's gesignaleerde Noorse seismisch onderzoeksschip Ramform Tethys op 22 december 2018 heeft onderschept op een locatie die zowel Guyana als Venezuela claimen als de zijne.

Greenidge noemde het een "roekeloze poging" van de Venezolaanse marine om een helikopter te landen op het dek "van het schip dat zich in de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Guyana en het continentaal plateau bevond op een geschatte afstand van 140 kilometer van het dichtstbijzijnde punt naar het voorlopige punt op gelijke afstand van Venezuela en op ongeveer 250 kilometer van Punta Playa, het meest westelijke punt van de landgrens van Guyana.

In een verklaring die ook werd onderschreven door de oppositionele People's Progressive Party (PPP), riep Guyana Venezuela op om de eenzijdige uitbreiding van zijn maritieme grens op te heffen om alle wateren van Guyana's EEZ uit de regio Essequibo in te nemen.

"Om deze redenen roept Guyana zijn zusterrepubliek op om: onmiddellijk zijn unilateraal besluit in te trekken, alle vormen van gebruik en bedreiging met militair geweld tegen ongewapende burgervaartuigen die naar behoren door Guyana zijn goedgekeurd om deel te nemen aan offshore-exploratieactiviteiten, voor te leggen aan het ICJ [International Hof van Justitie] en, te zijner tijd, committeren aan het accepteren van de uitspraak van het Hof over de geldigheid van de Arbitrale Onderscheiding van 1899 en de locatie van de landgrens," zei Greenidge.

Guyana is er in geslaagd om de secretaris-generaal van de VN zo ver te krijgen om de meer dan 50-jarige controverse over het Arbitrale tribunaal vonnis van 1899 naar het ICJ te sturen, met dien verstande dat dat vonnis een volledige, definitieve en perfecte regeling van de landgrens met Venezuela vormde.

Venezuela heeft tot nu toe geweigerd het ICJ te erkennen en heeft Guyana opgeroepen om de bilaterale bemiddeling te hervatten, een proces waarvan Guyana heeft gezegd dat het de afgelopen vijf decennia heeft gefaald. Greenidge zei dat Venezuela in plaats daarvan sympathieën heeft proberen op te wekken in Latijns-Amerika.
Advertenties