Japanner koopt tonijn voor 3,1 miljoen dollar
05 Jan 2019, 12:33
foto
Kiyoshi Kimura telde US$ 3,1 miljoen neer voor de bedreigde blauwvintonijn. (Foto: Reuters)


Een Japanse sushi-baas heeft een recordbedrag van U$ 3,1 miljoen betaald voor een gigantische tonijn op de eerste nieuwjaarsveiling op de nieuwe vismarkt in Tokio. De zelfbenoemde "Tuna King" Kiyoshi Kimura kocht de 278kg blauwvintonijn, die een bedreigde soort is.

Hij betaalde meer dan twee keer het vorige record van US$ 1,4 miljoen, die hij in 2013 neertelde. Groothandelaren en eigenaren van sushi-bedrijven betalen vaak hoge prijzen voor de beste vis tijdens de eerste veiling in de vroege uren van het nieuwe jaar.

"Ik heb een goede tonijn gekocht," vertelde Kimura aan AFP na de veiling. "De prijs was hoger dan oorspronkelijk werd gedacht, maar ik hoop dat onze klanten deze uitstekende tonijn zullen eten." Kimura is zeven van de afgelopen acht jaar de hoogste bieder op de nieuwjaarsveiling geweest.

Hoewel de veilingprijzen veel hoger waren dan gebruikelijk voor blauwvintonijn, is het bekend dat groothandelaren en sushi-tycoons duizelingwekkende prijzen betalen voor de grootste en beste vis, vooral tijdens de eerste veiling van het nieuwe jaar. Later op de dag sneden sushi-koks de gigantische vis in stukken met speciale messen die op Japanse zwaarden lijken in het hoofdrestaurant van Kimura. Honderden sushi-liefhebbers stonden in de rij voor een voorproefje.

De veiling 2019 is de eerste verkoop van het nieuwe jaar op de nieuwe vismarkt op de locatie van een voormalige gasfabriek in Toyosu, die in oktober is geopend. De vorige site op Tsukiji werd geopend in 1935 en werd 's werelds grootste vismarkt en een populaire toeristische attractie.

Maar kwesties als bezorgdheid over verouderde brandvoorschriften en hygiënische controles hebben de markt ertoe aangezet om naar een grotere en modernere site te worden verplaatst.

De Atlantische blauwvintonijn staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor het Behoud Bedreigde soorten in de Natuur. Op de lijst staat ook de Pacifische blauwvintonijn als kwetsbaar opgenomen.

Vorige maand kondigde Japan aan dat het de commerciële walvisvangst zou herstarten. Het land zei dat het zich zou terugtrekken uit de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die de commerciële walvisvangst in 1986 verbood nadat sommige soorten bijna uitgestorven waren. Conservatiegroepen hebben gewaarschuwd dat het besluit ernstige gevolgen zal hebben.
Advertenties