PLO krijgt helft subsidiebedrag overgemaakt
05 Jan 2019, 00:57
foto
PLO-voorzitter John Mahadewsing (rechts) en adviseur Edmund Dundas na de ledenvergadering vrijdagavond. (Foto: René Gompers)


De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) heeft ongeveer SRD 4 miljoen subsidie ontvangen van de overheid. Dit is de helft van wat de bushouders moeten krijgen, zegt voorzitter John Mahadewsing in gesprek met Starnieuws. Vrijdagavond is een algemene ledenvergadering gehouden om de bushouders verslag te doen van onderhandelingen met minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De bushouders van ongeveer 20 trajecten zullen alvast worden uitbetaald.

Mahadewsing zegt dat hij van de minister te horen heeft gekregen dat het bedrag begroot voor subsidie aan de bushouders in 2018, op is. De SRD 4 miljoen die nog uitbetaald moet worden, zal uit een andere pot moeten komen. De begroting voor dit jaar moet nog worden behandeld in De Nationale Assemblee. Bushouders wilden in actie gaan, maar het bestuur heeft hen gevraagd geduld te betrachten.

Uiteindelijk zijn de leden akkoord gegaan dat overgegaan wordt tot betaling. In de tussentijd moet het bestuur ervoor zorgen dat de regering inkomt met de rest van het geld. Mahadewsing en adviseur Edmund Dundas stellen dat het niet zo kan zijn dat slechts de helft van de mensen wordt uitbetaald. Het gaat om geld dat ze voorgeschoten hebben aan de overheid. De mensen van alle 40 trajecten hebben hun geld hard nodig.

Wat de PLO betreft wordt het tarief verhoogd, waardoor het probleem van subsidie niet steeds om de hoek komt kijken. Voor 2019 moet de begroting wel ruim zijn, als doorgegaan wordt met subsidie. De prijs van diesel schommelt, waardoor het begrote bedrag niet genoeg was. Al deze zaken zal het bestuur de komende week voorleggen aan minister Pengel.

Dundas hoopt dat de regering de bushouders tegemoet komt door kwijtschelding van de rij- en voertuigenbelasting. Hij merkt op dat bushouders ongeveer SRD 1000 moeten neertellen voor deze belasting, naast verzekering en keuring van de bus. De leden van de PLO klagen over het steeds duurder wordende onderhoud van de voertuigen. Het zou volgens Dundas meer dan billijk zijn als de overheid hen tegemoet zou komen.
Advertenties