Weer spanning Saamaka na ontheffing kapitein Poeketie
05 Jan 2019, 06:36
foto


De gewenste verzoening binnen de Saamaka stam sinds het aantreden van Albert Aboikoni als granman, is nog niet in zicht. Een schrijven van Aboikoni waarbij kapitein Stephanus Poeketie is ontheven uit zijn functie en uit het traditioneel gezag is gezet, heeft olie op het vuur gegooid. De brief heeft tongen losgemaakt en ervoor gezorgd dat de spanning binnen de stam weer is opgelaaid. De vraag die gesteld wordt is, of de granman bevoegd is om een kapitein te ontheffen.

Het schrijven gedateerd 17 december 2018, is getekend door Iwan Adjako, secretaris van het kabinet van de granman. Poeketie is opgedragen om de epauletten behorende bij de functie in te leveren bij het commissariaat Sipaliwini ressort Boven-Suriname. De tegemoetkomingen behorende bij de functie zijn volgens het schrijven per 1 januari stopgezet. De reden van de ontheffing is niet opgenomen.

Kapitein Poeketie bevestigt dat hij op 2 januari het schrijven heeft gekregen via een bestuursopzichter van ressort Boven-Suriname. Poeketie is ook voorzitter van de Twaalf Lo der Saramaccaners. Hij schuift niet onder stoelen of banken dat hij fel tegen de benoeming van Aboikoni tot granman was. Echter zegt hij ook dat na zijn benoeming hij zijn handen in onschuld heeft gewassen en deze zaak heeft gelaten voor de geesteswereld. “Als het gramanschap wel of niet voor hem bestemd is, zal de tijd uitwijzen. Ik heb niets tegen de man, maar het ging puur om het granmanschap. We waren zelfs van plan om in januari een liba krutu te houden om tot verzoening over te gaan, maar nu is dit van de baan", zegt Poeketie.

Over de liba krutu van Aboikoni zegt Poeketi dat het dorp pas op de laatste dag een uitnodiging heeft gekregen. “Logistiek was het niet haalbaar om aanwezig te zijn, temeer daar wij ook de oudsten hierover moesten raadplegen”. Ook de groep Amina was niet op de krutu. “Er was volgens Poeketi toen reeds gedreigd door de groep Aboikoni dat indien een kapitein niet aanwezig zou zijn op de krutu er sancties zouden volgen. Wel nu misschien is dit een van de sancties. Een grote schande voor het traditioneel gezag”, noemt hij het besluit. “Want nooit eerder is het voorgekomen dat een kapitein wordt ontheven. Kapting nanga basja wroko na jeje wroko, nooit ete un yere a san disi na busikondre”. Naar zijn zeggen worden traditionele gezagsdragers voor het leven benoemd.

“Nu is er met deze handeling onnodig weer olie op het vuur gegooid en voor meer problemen gezorgd, meent hij. Kapitein Poeketi vertegenwoordigt via de Abaisa lo een grote groep Saramacanners. “Mi mama-lo bigi. Ik heb ook een hoofdkapitein en vaders- en moederfamilie, die dit besluit zeker ook zullen afwijzen”, geeft hij aan. Poeketie heeft een afwachtende houding aangenomen. Hij is benieuwd of het besluit van Aboikoni zal worden overgenomen door de regering en of hij alleen het slachtoffer is geworden.

Ala-D Media
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April