VS: Trump bereid tot jarenlange shutdown
04 Jan 2019, 22:38
foto


De Amerikaanse president Donald Trump is bereid de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse regering – die nu zijn derde week ingaat – jaren te laten voortduren. Na een ontmoeting met topdemocraten, zei Trump dat hij een nationale noodtoestand kon aankondigen om het congres te omzeilen om zo een grensmuur tussen de VS en Mexico te bouwen.

De president zei dat hij geen wetsvoorstel zou tekenen zonder muurfinanciering, maar Democraten verzetten zich daar hardnekkig tegen. Sinds 22 december hebben ongeveer 800.000 federale werknemers geen salaris. De Republikeinse president gaf aanvankelijk een positief verslag van de bijeenkomst in het Witte Huis en beschreef deze als "zeer productief". In het Witte Huis zei hij: "We zijn allemaal op hetzelfde pad in termen van de wil om de overheid te ontsluiten."

Maar toen erkende hij in antwoord op de vraag van een journalist dat hij gedreigd had om federale agentschappen jarenlang te sluiten, indien nodig. "Ik heb dat gezegd, absoluut dat heb ik gezegd", zei Trump in de Rose Garden van het Witte Huis. "Ik denk niet dat het zal gebeuren, maar ik ben voorbereid."

Op de vraag of hij had overwogen om presidentiële noodbevoegdheden te gebruiken om de goedkeuring van het Congres voor financiering te omzeilen, zei Trump dat hij dat wel had gedaan. "Ik kan het doen. We kunnen een nationale noodsituatie uitroepen en het snel opbouwen. Dat is een andere manier om het te doen."

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi en de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer hebben eerder vandaag een ontmoeting gehad met Trump. Naderhand zei senator Schumer tegen verslaggevers: "We hebben de president gezegd dat we de regering moesten openstellen. Hij weigerde. In feite zei hij zelfs dat hij de regering heel lang zou vergrendelen. Maanden of zelfs jaren.'

Het Witte Huis en de topdemocraten hielden eerder deze week ook een vergadering over de budgetvergrendeling. Democraten, die nu de meerderheid in het Parlement hebben, hebben donderdag twee financieringswetten aangenomen om de regering te heropenen, waaronder US$ 1,3 miljard aan grensbewakingsfondsen tot 8 februari.

Maar de wetgeving kan alleen effect hebben als het de door de Republikein gecontroleerde Senaat passeert, waar leider Mitch McConnell zei dat zijn partij geen maatregelen zou steunen zonder de steun van de president. De senator van Kentucky noemde de Democratische begroting "een tijdverspillende politieke houding".
De Washington Post meldde vandaag dat, terwijl honderden federale werknemers niet worden betaald, de kabinetssecretarissen van de president, topbestuurders en vicepresident Mike Pence naar verwachting een jaarlijkse verhoging van ongeveer US$ 10.000 ontvangen.

De gedeeltelijke Amerikaanse overheidssluiting begon toen het Congres en Trump er in december niet in slaagden overeenstemming te bereiken over een begrotingsrekening. De Republikeinen hadden een eerste bekostigingswet aangenomen inclusief 5 miljard dollar voor de muur, toen ze nog steeds een meerderheid in het Parlement hadden, maar ze konden niet de nodige 60 stemmen krijgen in de senaat met 100 zetels.
Twee ‘kwetsbare’ Republikeinse senatoren voor herverkiezing in 2020 - Cory Gardner van Colorado en Susan Collins van Maine - hebben zich uitgesproken voor de goedkeuring van de begrotingsrekeningen om de sluiting van de regering te beëindigen.

De gedeeltelijke budgetvergrendeling houdt in dat ongeveer 25% van de Amerikaanse federale overheid geen financiering heeft. Negen departementen zijn getroffen, waaronder Binnenlandse Veiligheid, Justitie, Huisvesting, Landbouw, Handel, Binnenlandse Zaken en de Centrale Bank. Inheemse Amerikaanse stammen die aanzienlijke federale financiering ontvangen, verkeren in moeilijke omstandigheden, terwijl de nationale parken gevaarlijk zijn geworden zonder personeel.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April