BEP-voorzitter: Eerlijkheid moet prevaleren in 2019
04 Jan 2019, 14:37
foto
Ronnie Asabina, voorzitter van de BEP.


Wij hebben het jaar 2018 vaarwel gezegd en zijn het voorverkiezingsjaar 2019 ingetreden. Terugblikkend kan gesteld worden dat 2018 een bewogen jaar met heel veel uitdagingen is geweest en zijn wij de mening toegedaan dat in dit huidige jaar het beleid meer kernwaarden als waarheid, eerlijkheid en wijsheid moet etaleren. We kunnen het ons niet veroorloven goede vragen te stellen en de verkeerde antwoorden te geven. De perceptie die bij de samenleving moet zijn, die onder het volk moet leven is één dat de regering de waarheid spreekt, dat het kabinet eerlijk is en dat de regering zich laat leiden door wijsheid. Dit zegt de voorzitter van de BEP, Ronnie Asabina.

"Vermeldenswaard is dat de huidige president deze instrumenten van goed bestuur bij eerdere cruciale gelegenheden in de mond heeft genomen. Idealen, die dus stuk voor stuk in deze tijd van recessie bepalend zijn voor de wijze waarop en de mate waarin de samenleving geduld en sympathie zal blijven hebben voor de nog te treffen maatregelen om verder uit het dal waarin wij terecht zijn gekomen te kruipen. Onder meer heeft de president aan de vooravond van 2015, hetzelfde jaar aangekondigd en aangemerkt als te zijn het jaar van de waarheid. Tijdens een overwinningsfeest in Ocer, kort na de verkiezingen van 2015 liet hij het gehoor weten, dat hij uitsluitend met eerlijke mensen zal werken, daarmee aangevend dat zijn coalitie en regeerteam uit eerlijke personen zullen bestaan. Bij de beëdiging van de eerste fungerend voorzitter van het parlement in 2015, in deze de heer Paul Somohardjo, sprak hij de hoop uit dat betrokkene zich bij de uitoefening van zijn taak zal laten leiden door wijsheid. Waar het omgaat is dat wij de vinger op de zere plekken moeten blijven leggen.

Recentelijk heeft het staatshoofd in zijn nieuwjaarsrede in grote lijnen duidelijkheid verschaft met betrekking tot de prioriteiten voor 2019. Onder meer is aandacht gevraagd voor sociale zekerheid, -rechtvaardigheid en -vooruitgang, maar ook voor duurzame economische ontwikkeling. Aan de orde kwamen hervorming en verbetering op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, nutsvoorzieningen, klimaat, natuur- en milieubescherming, voedselzekerheid, infrastructuur, banengroei en ondernemerschap, decentralisatie en gemeenschapsontwikkeling, maar ook de huizenbouwmarkt die de zware klap nog niet te boven is gekomen.

Gegeven de beperkt beschikbare middelen is het zaak dat de regering ervoor kiest om pragmatisch te werk te gaan en met voorrang te beslissen en uit te voeren waar dat beleidsmatig en budgettair het meest relevant is. In dit kader onderkennen wij de noodzaak en de prioriteit om de afstand tussen de kansarmen en kansrijken, dus kansongelijkheid te beteugelen, maar ook de transitie van de omvangrijke informele sector tot formele activiteiten. Instrumenten daartoe zijn onder meer een eerlijk, rechtvaardig, geloofwaardig en vereenvoudigd belastingstelsel.

Belasting is en zal een belangrijke bron van inkomsten blijven, een instrument voor meer vertrouwen tussen burger en overheid, een manier om welvaart te herverdelen en gedrag te sturen. Jammer dat het regeringsbeleid om meer belasting te gaan heffen op consumptie, en juist minder op werk in combinatie met verlaging van de tarieven voor de loon- en inkomstenheffing en andere beleidsmatige aanpassingen in belangrijke mate, zijn uitgebleven. Wij zullen het toejuichen als belastingen, met name grondige fiscale hervormingen, die moeten leiden tot lagere lasten op arbeid en versimpeling van het belastingsysteem een centraal thema of rol bij de verkiezingscampagne zal spelen. Aan ons zal het niet liggen als deze issue geen ondersteuning geniet of krijgt. Wij voelen ons moreel en politiek daartoe verplicht.

Volgens macro-economische indicatoren klauteren wij langzaam en succesvol uit het diepe dal. De economische groei is, zij het moeizaam op gang gekomen, er zijn groeiverwachtingen, de inflatie is beteugeld, onze monetaire reserve is toegenomen, de wisselkoers is gestabiliseerd sinds het absolute dieptepunt van 2015/2016. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor beheersbaarheid van de toenemende schuldenlast. We kunnen ons zelve geen donkere economische wolk meer permitteren. Overigens kenmerkt onze economie zich nog steeds door haar kwetsbaarheid, eenzijdigheid en dus onvoldoende veerkracht.

Alle lof, respect en hulde komt het Surinaamse volk toe, dat ondanks de vele uitdagingen waaronder de vele pogingen tot protestdemonstratie, het zaaien van maatschappelijke onrust, burgerlijke ongehoorzaamheid, zich kalm, liefdevol en verdraagzaam heeft opgesteld.

Tot slot hebben wij als samenleving veel waarop wij trots op mogen zijn. Een land met een enorme voorraad aan natuurlijke hulpbronnen. Ons land herbergt ruim 20% van 's werelds tropische bossen. Wij zijn nog steeds een goede plek in de wereld op het gebied van leefbaarheid en wonen. Kortom, een uniek land. Derhalve spreken wij de hoop uit dat wij zullen blijven koesteren wat we samen met elkaar hebben bereikt, maar ook voor elkaar betekenen als volk."

Ronnie Asabina
Voorzitter BEP
Advertenties