VN-rechtenbureau: Proces Khashoggi-zaak onvoldoende
04 Jan 2019, 10:30
foto
Een demonstrant houdt een poster met de foto van Jamal Khashoggi omhoog buiten het Saudische consulaat in Istanbul. (Foto: Reuters)


Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties (VN) heeft vandaag gezegd dat het de rechtvaardigheid van een rechtszaak in Saudi-Arabië over de moord op journalist Jamal Khashoggi niet kon beoordelen, maar dat het in ieder geval "niet voldoende" was.
In Saudi-Arabië heeft de aanklager de doodstraf geëist voor de vijf verdachten in de moordzaak van Khashoggi. In totaal zijn elf verdachten aangehouden in deze zaak.


De woordvoerster van het bureau, Ravina Shamdasani, heeft de oproep voor een onafhankelijk onderzoek “met internationale betrokkenheid” herhaald. Ze voegde eraan toe dat het VN-rechtenbureau zich altijd heeft verzet tegen de doodstraf.

Khashoggi, die een felle criticus was van het Saudisch koningshuis, werd op 2 oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. De zaak-Khashoggi heeft de internationale reputatie van Saudi-Arabie ernstig geschaad. Kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in het land, wordt door velen verantwoordelijk gehouden voor de bloedige moord op de journalist.

Khashoggi wilde documenten voor zijn aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde ophalen in het consulaat op 2 oktober. Hij kwam echter nooit meer eruit, terwijl zijn verloofde buiten het consulaat op hem wachtte. Aanvankelijk hadden Saudische functionarissen gezegd dat de journalist het consulaat dezelfde dag had verlaten. Later was het verhaal dat hij per ongeluk om het leven was gekomen tijdens een vechtpartij. Uiteindelijk gaven de Saudische autoriteiten toe dat Khashoggi was vermoord, maar zijn lichaam is nog steeds niet terecht.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April