The Green House: ongekend succes in een moeilijke tijd
04 Jan 2019, 06:31
foto
Leo van den Boogaard bij zijn planten in 'the Green House' te Tamanredjo, Commewijne. Bezoekers worden omringd door de oosterse sfeer.


“2018 was een goed jaar, ook omdat we pas waren begonnen. Maar we mogen zeker van een succesvol jaar spreken in deze heel moeilijke economische tijd van Suriname. Per ongeluk hebben wij een ongekend succes gehad.” Aan het woord is landschapsarchitect Leo van den Boogaard, de drijvende kracht achter een van de nieuwste resorts in Commewijne: The Green House.

Van den Boogaard staat in Suriname ook bekend als de tuinentovenaar, die onder meer de verfraaiing van het Louis Doedelplein op de hoek van de Saramacca- en de Zwartenhovenbrugstraat en de landscaping van Jacana Amazon Wellness Resort op zijn naam heeft staan. The Green House is zijn nieuwste project, midden in de Javaanse gemeenschap te Tamanredjo.

Toerisme helpen ontwikkelen
Het was een bestaand appartementencomplex dat werd overgenomen en een uitstekende mogelijkheid bleek te bieden om het toerisme verder te helpen ontwikkelen. In eerste instantie was het de bedoeling om een wellness-detox center op te zetten, maar uiteindelijk werd besloten om een resort op te zetten waar de lokale bevolking van een minivakantie kan genieten.

“Het vorige jaar april werd het opgezet en ik moet zeggen: het was meteen een gat in de markt. We hebben gemerkt dat de sfeer, zoals deze is ontwikkeld, de mensen aansprak. En in die sfeer, in die ambiance hebben we van april tot en met juni vorig jaar verder vorm aan gegeven en we hebben watervallen en vissen hier naartoe gehaald om het een dusdanig karakter te geven, dat het een Balinese uitstraling heeft”, vertelt de landschapsarchitect.

Oosterse sfeer
Bezoekers worden op het eerste gezicht gegrepen door de oosterse sfeer en worden omringd door planten. De sfeer bepaalt dat de mensen zich er prettig voelen. Het management van the Green House heeft geprobeerd ook de zintuiglijke waarneming voor de mensen visueel waar te maken. Het ruikt lekker naar de planten, het water van de watervallen is te horen, het is kleurrijk en men ziet de vissen zwemmen. De architectuur en de opzet van het resort is dusdanig gekozen, dat het een soort dorpje voor moet stellen met een aantal cabana’s of hutten die de dagjestoeristen kunnen huren.

Het resort kan volgens Van den Boogaard bogen op een groot aantal bezoekers, van wie velen terugkomen. Hij zegt dat de keuze van exotische beplanting met veel water, beelden en Balinese accenten, the Green House tot een ongekend succes maakt. “De mensen komen hier binnen, beginnen meteen te fotograferen en de foto’s gaan bijna onmiddellijk viraal, want er is hier een hot spot. Als hen gevraagd wordt: ‘Waar ben je?’ en ze zeggen hier in Commewijne, dan geloven de anderen het bijna niet. Ze denken dat het om het verre oosten gaat, Indonesië, Bali of Bangkok. Maar het is gewoon hier op kilometer 18 in Commewijne, Tamanredjo”, glimlacht Van den Boogaard.

Meer keuze voor toeristen
Er komen steeds meer van dit soort resorts en hotelletjes in Commewijne en dat is volgens de architect alleen maar goed. Hoe meer van dit soort dingen worden opgezet, hoe beter het is voor de toeristen, meent hij, want dan kunnen ze echt een dagje naar Commewijne gaan. Iedereen ging voorheen naar de resorts aan de Surinamerivier, maar nu kunnen de mensen er ook voor kiezen om naar Commewijne te gaan. “De weg hier naartoe is een van de mooiste wegen van Suriname. Vanaf de Bosjebrug ben je hier binnen tien minuten als er geen file is. En dat is natuurlijk ook heel belangrijk voor de mensen, omdat ze willen besparen op de reiskosten.”

Wat maakt the Green House anders dan andere resorts? “Er zijn genoeg resorts in Suriname waar je naartoe kan, maar wat er bijna altijd aan mankeert is het onderhoud. Het wordt mooi gemaakt, maar er zit geen onderhoud in. Dan zie je al heel snel een aftakelingsproces. Dat hebben wij niet. Hier wordt heel veel aandacht besteed aan het onderhoud, waardoor het er altijd mooi, fris en groen uitziet. En dat is een groot verschil met andere resorts”, luidt het antwoord.

Grootste uitdaging 2019
Van den Boogaard ziet het als de grootste uitdaging van 2019 om – naast de lokale toeristen - ook de buitenlandse toeristen naar dit Surinaamse resort te halen. Dat gaat hij doen met speciale culturele avonden. Toeristen kunnen daarvoor tickets kopen bij de verschillende touroperators en de hotels.

“Ze worden hier naartoe gebracht in een luxe, airco gekoelde touringbus, ze komen hier aan, krijgen onbeperkt eten en drinken van een ongekend goed niveau en krijgen de hele avond culturele shows voorgeschoteld. The Green House is zaterdagavond the place to be voor toeristisch Suriname.”

Dit jaar is hij vastbesloten The Green House te maken tot een ruimte waar niet alleen individuele personen of gezinnen, maar ook bedrijven terecht willen om onder meer teambuildingsessies of een productpresentatie te houden. “We gaan in de toekomst ook cook-outs organiseren, helemaal gerelateerd aan het Aziatische voedsel. We zijn er helemaal klaar voor”, zegt Van den Boogaard.
Advertenties