Verhoogde Colombiaanse cocaproductie baart VS zorgen
03 Jan 2019, 14:33
foto
Colombia is de grootste producent van cocaine, waarvan het overgrote deel belandt in de Verenigde Staten. (Getty Images)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zegt dat hij "diep bezorgd" is over de verhoogde productie van cocabladeren, de grondstof voor cocaïne, in Colombia. Tijdens een ontmoeting met de Colombiaanse president, Ivan Duque, zei Pompeo dat de twee landen proberen de cocaproductie tegen 2023 met 50% te verminderen.

Colombia heeft al de belofte gedaan om het coca-uitroeiingsprogramma op te voeren. Een recent VN-rapport zei dat de hoeveelheid landbouwgrond die wordt gebruikt voor cocagewassen in Colombia een recordniveau had bereikt. Het land heeft jarenlang gevochten om de cocaïneproductie aan te pakken, waarbij de VS jaarlijks ongeveer US$ 400 miljoen verstrekt om producenten en handelaars te helpen bestrijden.

Colombia is 's werelds grootste producent van cocaïne, terwijl de VS 's werelds grootste consument is. "De VS maakt zich nog steeds grote zorgen over de sterke toename van de cocateelt en cocaïneproductie in Colombia sinds 2013 en de impact ervan op elk van onze twee landen", zei Pompeo samen met president Duque in Cartagena. "We weten dat we ons deel moeten doen om de vraag in ons land te verminderen en we zullen ook hier met je samenwerken."

Duque bedankte de VS voor zijn steun in de drugsoorlog. Vorige maand zei Duque dat meer dan 80.000 hectare illegale gewassen in 2018 zijn uitgeroeid. De regering zegt dat het ernaar streeft nog eens 100.000 hectare in 2019 te verwijderen. Maar Colombia zegt dat er meer geld nodig is om boeren over te halen om over te schakelen naar minder lucratieve, legale gewassen.

Het VN-bureau voor drugs-en criminaliteitsbestrijding (UNODC) publiceerde in september statistieken die het coca-productieareaal in Colombia aantoonden in 2017, het hoogste ooit genoteerd. Het totale areaal dat aan de teelt is gegeven - ongeveer 171.000 hectare - lag naar schatting 17% hoger dan in 2016.

De VN zei dat de regio die grenst aan de Stille Oceaan in Colombia de meest intensief bebouwde is. Op zichzelf heeft de deelstaat Narino aan de grens met Ecuador meer landbouwgrond gewijd aan coca dan geheel Peru, dat een andere grote producent is.

Tachtig procent van de coca is de afgelopen tien jaar in hetzelfde gebied geteeld, terwijl de aanplant 33% meer cocabladeren produceerde dan in 2012, aldus het rapport.
In augustus zei de nieuw verkozen president Duque dat de regering een nieuw drugsbestrijdingsbeleid zou creëren, waarbij het doel zou zijn om 'concrete resultaten' te hebben in de komende vier jaar.
Advertenties