China landt op donkere kant van maan
03 Jan 2019, 10:44
foto
Een Long March-3B raket met de Chang'e 4 maan sonde aan boord, vertrekt van het Xichang satellietlanceringscentrum in de provincie Sichuan, China op 8 december 2018. (Foto: Reuters)


China zegt dat het met succes de Chang’e-4 rover heeft geland aan de andere kant van de maan. Het is de allereerste keer dat er een landing is gemaakt aan de andere -donkere- kant van de maan.

Het onbemande ruimteschip Chang'e 4 is vandaag, donderdag, met succes geland op een vooraf gekozen landingsgebied, bekend als de Zuidpool-Aitken Basin. De landing wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de baanbrekende missie van China in de verkenning van de ruimte.

Het ruimtevaartuig stuurde een foto van de "donkere kant" van de maan door naar de Queqiao-satelliet, die de communicatie tussen de controleurs op aarde en de andere kant van de maan zal overbrengen. Er is geen directe communicatieverbinding mogelijk, dus moeten alle foto’s en gegevens van een afzonderlijke satelliet wordt teruggekaatst voordat ze naar de aarde worden doorgestuurd. Het vaartuig heeft instrumenten aan boord om de geologie van de onontdekte regio te analyseren en om biologische experimenten uit te voeren.

De laatste jaren zijn er veel missies naar de maan geweest, maar de overgrote meerderheid was om in een baan om de aarde te vliegen, voorbij te vliegen of een impact te hebben. De laatste bemande landing was Apollo 17 in 1972.

De maan is ‘verbonden’ aan de aarde en roteert met dezelfde snelheid als deze rond onze planeet draait, dus de andere kant is nooit zichtbaar vanaf de aarde en is relatief onontgonnen. Vorige ruimtevaartuigen hebben de andere kant van de maan gezien, maar geen was erop geland.

De zachte landing "licht de mysterieuze sluier op" aan de andere kant van de maan en "opende een nieuw hoofdstuk in de menselijke verkenning van de maan," zei de Chinese staatsmedia. De taken van de Chang'e-4 omvatten astronomische observatie, het onderzoeken van het maanterrein, de landvorm en minerale samenstelling, en het meten van de neutronenstraling en neutrale atomen om de omgeving aan de andere kant van de maan te bestuderen, heeft de China National Space Administration gezegd.

De sonde, die een lander en een rover bevat, is ook uitgerust met een panoramacamera. In 2015 bracht NASA, het Amerikaanse ruimteagentschap, een animatie uit met satellietbeelden van de andere kant van de maan. NASA zegt dat de beelden de maan laten zien die wordt verlicht door de zon, wanneer deze de aarde kruist tussen de polychromatische beeldverwerkingscamera en telescoop en de aarde - één miljoen kilometer verderop.

De andere kant van de maan heeft een andere samenstelling dan locaties aan de nabije kant, waar vorige missies zijn geland. De Verenigde Staten (VS) stuurde tussen 1969 en 1972 twaalf astronauten naar de satelliet van de aarde.De eerste Sovjet-sonde, Luna 24, landde daar in 1976. Er vond geen vervolg plaats tot 2013, toen de eerste Chinese sonde, de Chang'e 3, er landde. China is van plan om er volgend jaar zijn Chang'e 5-sonde naartoe te sturen en het terug te laten keren naar de aarde met monsters - de eerste keer dat dit sinds 1976 zal zijn gedaan. Een bemande maanmissie wordt ook overwogen.

Het ruimtevaartprogramma van China heeft geprofiteerd van de samenwerking met Rusland en Europese landen, hoewel het werd uitgesloten van het internationale ruimtestation ISS (420 ton zwaar), voornamelijk vanwege bezorgdheid van de VS over de overdracht van technologie die voor militaire doeleinden zou kunnen worden gebruikt.

Het programma kende vorig jaar ook een zeldzame tegenslag met de mislukte lancering van zijn Long March 5 raket. China voerde zijn eerste bemande ruimtemissie in 2003 uit, waardoor het alleen het derde land was na Rusland en de VS om dit te doen.
Het heeft een paar ruimtestations in een baan om de aarde gebracht, waarvan er één nog steeds dienst doet als voorloper van een station van meer dan 60 ton dat in 2022 online zal komen. De lancering van een Mars-rover is gepland voor midden 2020.
Advertenties