VIDS geeft spirituele steun aan nabestaanden bootramp
03 Jan 2019, 04:42
foto
Theo Jubitana, voorzitter van de VIDS.


De voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), kapitein Theo Jubitana, zegt aan Starnieuws dat traditionele en spirituele steun wordt gegeven aan de overlevenden en nabestaanden van de bootramp. De mensen zijn nog steeds in een shock door de tragedie. Naar de begrafenis toe en de periode daarna worden de mensen bijgestaan.

Vanuit de overheid wordt er materiële steun gegeven aan de getroffenen. Zij zijn opgevangen in de Memre Buku kazerne, waar vanavond een rouwdienst wordt gehouden. Ook worden de mensen geestelijk begeleid door een team van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Er is goed contact tussen de VIDS, het districtscommissariaat Sipaliwini en het Bureau Volkscontacten.

De VIDS-voorzitter merkt op dat vanaf de Binnenlandse Oorlog de binnenvaart niet op gang is gekomen. Het Wayambo-gebied heeft steeds aangegeven behoefte te hebben aan watertransport. In de boot die gezonken is in de Coppenamerivier, zaten er 31 personen. Zij hadden geen zwemvesten aan. Besloten was juist 's avonds te varen, omdat ervan uitgegaan werd dat het water dan minder onstuimig zou zijn. De mensen zijn echter verrast door vloedgolven, waardoor er paniek uitbrak. Twaalf personen hebben hierbij het leven verloren.

Jubitana merkt op dat niemand had kunnen voorspellen dat zo een drama zich zou voltrekken. Uit deze ramp moeten er lessen geleerd worden. Het is belangrijk dat de veiligheid op het water moet worden gewaarborgd door goed vervoer en passagiers moeten beschermd zijn door zwemvesten te dragen. De VIDS zal de mensen zo goed mogelijk begeleiden. Aan alle Inheemse dorpen is gevraagd om de vlag halfstok te hijsen vandaag. De regering heeft een dag van nationale rouw afgekondigd.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April