Cuba: Castro hekelt confrontatie VS
02 Jan 2019, 12:41
foto
Raul Castro sprak voor het graf van zijn broer Fidel. (Foto: AFP)


De voormalige Cubaanse president Raul Castro heeft de Verenigde Staten (VS) ervan beschuldigd terug te keren naar zijn beleid van confrontatie. Castro, die nog steeds de leiding heeft over de regerende communistische partij van Cuba, sprak op de 60e verjaardag van de revolutie onder leiding van zijn broer Fidel.

Hij drong er bij de Cubanen op aan om zich voor te bereiden op alle scenario's om hun onafhankelijkheid te verdedigen en zei dat de revolutie "niet was verouderd". De gebroeders Castro, eerst Fidel en vervolgens Raul, regeerde het land tussen 1959 en 2018. Raul Castro droeg begin vorig jaar het Cubaanse presidentschap over aan Miguel Diaz-Canel.

De betrekkingen tussen Cuba en de VS zijn ontdooid onder de regering-Obama, maar president Donald Trump heeft een hardere lijn gekozen. In 2017 heeft de Trump bepaalde reis- en handelsbeperkingen opnieuw ingevoerd die door de vorige Amerikaanse regering waren versoepeld.

"Nogmaals, de Amerikaanse overheid lijkt op weg te zijn om Cuba te confronteren en ons vreedzame en inclusieve land te presenteren als een bedreiging voor de regio," zei Castro, gekleed in zijn militair uniform, tijdens een ceremonie gehouden in de buurt van Fidel's tombe. "En weer willen ze Cuba tot de schuldige maken van al het kwaad van de regio."

Castro beschuldigde "extreemrechts" in Florida - waar veel Cubaanse ballingen wonen - ervan "het Amerikaanse beleid voor Cuba in beslag te hebben genomen".

"Ik herhaal onze bereidheid om ondanks onze verschillen op een beschaafde manier naast elkaar te bestaan, in een relatie van vrede, respect en wederzijds voordeel met de Verenigde Staten." Castro zei dat nieuwe generaties Cubanen "de missie van het opbouwen van het socialisme hebben aangenomen", eraan toevoegend dat "de revolutie niet verouderd is".

Maar BBC-Midden-Amerika-correspondent Will Grant zegt dat Diaz-Canel voor een enorme strijd staat om te voldoen aan de eisen van de jonge Cubanen van vandaag. Een referendum over een nieuwe ontwerp-grondwet zal in februari plaatsvinden, maar velen worden ongeduldig voor grotere sociale vrijheden en grotere economische kansen, zegt de correspondent.

Regeringsaanhangers staan erop dat de nieuwe grondwet een veranderend Cuba zal weerspiegelen, maar critici zeggen dat het de macht simpelweg in handen van de Communistische Partij zal houden.
Advertenties