Preventie, juiste mindset & hogere productiviteit
02 Jan 2019, 08:33
foto


Gezondheidszorg is allang niet meer alleen de input van arts en medicijn.
Een academische opleiding op zak hebben en ook nog diverse bedrijfstrainingen gevolgd te hebben, is allang niet meer een garantie dat men goed kan en zal presteren in een organisatie. Diverse meetings per week beleggen, vele conferenties hebben bezocht, is ook geen garantie meer dat er wat resultaat uit zal komen. Evenmin kunnen werkgevers niet meer 100% rekenen op sommige medewerkers met een toch al goed salaris laat staan op die, die minder verdienen.

Wat kan de verklaring hiervoor zijn?
In mijn 33 jaar ervaring als arts in preventieve gezondheidszorg en anti-aging, heb ik al die tijd zorgvuldig kunnen monitoren en analyseren: hoe de mens functioneert, hoe de omgeving hem triggert en hoe dit de mens zijn mindset helpt vormen en daardoor zijn gedachten, keuzes en gedrag bepaalt. Maar ook hoe hij ziek wordt, hoe dat te voorkomen dan wel beter te worden.

Deze praktische analyse en conclusie heb ik in een schema verwerkt dat min of meer of meer als volgt wordt beschreven. Ieder mens wordt door situaties en mensen in zijn omgeving zowel negatief als positief getriggerd en die signalen komen binnen bij de persoon via in hem 5 ingebouwde levensdynamieken:
1. Rationele kanaal: zijn intelligentie, rationeel vermogen en waarop steeds gefocust
2. Materiële kanaal: zijn geld, huis, werk, auto, bezittingen
3. Emotiekanaaal: zijn meegemaakte emoties zowel positief als negatief
4. Lichamelijke kanaal: eten, drinken, bewegen, verzorging, slapen
5. Spirituele kanaal: geloof in God, mindfullness, yoga, meditatie.

De invloed van de triggers op de 5 kanalen en het resultaat hiervan bepaalt de mindset van het individu op dat moment. Zoals aangegeven dirigeert dan de gevormde mindset welke gedachten, keuzes en gedrag ontstaat. De impact van triggers en uiteraard ook het normaal ouder worden proces, beïnvloedt alle 5 dynamieken derhalve dus ook de lichamelijke kanaal. De trillioen lichaamscellen zoeken maar één ding: homeostase oftewel balans doch die raakt verloren door de chaos in de 5 kanalen die mekaar onderling ook beïnvloeden.

Een chaotische lichamelijke kanaal geeft ziekten en door de impact van de andere, vaak chaotische overige vier dynamieken, is ook de mindset toxisch en dus het denken en gedrag. Genezing komt dan moeilijk tot stand en leidt tot erger. Een sterk getriggerde emotie kanaal kan zelfs de ratio kanaal bypassen en de mindset, gedachten en gedrag dus emotioneel bepalen. De productiviteit kan minder worden immers met een toxische mindset, ondanks hoge opleidingen, kunnen gedachten vorming, keuzes en gedrag benedenmaats zijn. Mindfulness (= spirituele kanaal) activiteiten ontplooien is oké, doch de impact is vele malen beter als de overige 4 dynamieken ermee zijn gealigned.

En dat is vaak het probleem daar de mens is geleerd door de jaren heen om 'mechanistisch' te denken. Dus bijvoorbeeld burnout, ga mediteren of neem vakantie. Depressief? Ga positief denken niet wetende dat de mindset je denken bepaalt. Hoofdpijn? Neem pijnstiller. Ziekten zoveel mogelijk voorkomen en of effectiever genezen gaat sneller middels alignment van de 5 dynamieken dan louter met medicatie alleen.

Mijn voorzichtige conclusie is dat tegen de 70-80% van de populatie in de Caribbean een chaotische 5 dynamieken patroon heeft, derhalve vaak niet de juiste mindset. Immers velen blijven vast zitten op de twee basis treden van de piramide van Maslov waar eten, drinken, slapen, plezier de belangrijkste drivers zijn.

Mogelijke aanpak voor verbetering
Twee aspecten dienen hier geïmplementeerd te worden: 1. de rationele aspecten zoals goede ziekenhuizen, medicatie en hulpmiddelen, voorlichting (o.a. het 5 dynamieken patroon) en beschikbare tools voor preventieve lifestyle e.d. Het heeft geen zin om te praten over meer bewegen en er zijn niet eens genoeg parken waar mensen kunnen joggen, voetballen, basketballen e.d. en ook geen fiets banen op de wegen.
Het tweede aspect is de mens zelf, die van jongs af aan gecoacht moet worden o.a. in het 5 dynamieken patroon. Als de computer iets moet doen moet het de juiste software inzich hebben. Zo ook bij de mens, wil je iets dat je zegt ook 100% doen moet je dan de juiste mindset (=software) ervoor hebben. Programma's als basic lifeskills e.d. zijn goed maar raakt niet effectief alle vijf dynamieken en zeker niet de mindset. Het project 'Health in all Policy' van het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, om kennis over sociaaleconomische en maatschappelijke factoren over gezondheid en ziekten te vergroten, is een prima initiatief, doch nog teveel op de ratio gericht.Om de duurzaamheid en effect ervan te vergroten, kan implementatie van het vijf dynamieken patroon een belangrijke toegevoegde waarde zijn, zowel voor de trainers ervan als de target group.

Er is zeker behoefte om het vijf dynamieken life style patroon verder te analyseren en gezamenlijk, overheid en gezondsheidszorg instanties, tot een effectievere aanpak te komen inzake preventieve gezondheidszorg, de juiste mindset ontwikkelen, leidend tot hogere productiviteit en welzijn bij alle Surinamers.

Drs. S. Gobardhan, arts in anti-aging
Email: soereshgobardhan@gmail.com
Advertenties