Sapoen: Harde noten kraken bij begrotingsbehandeling
02 Jan 2019, 06:36
foto
Raymond Sapoen, politiek leider HVB.


Met het jaar 2019 breekt ook de pre-electorale periode aan waar politieke partijen hun campagne zullen opvoeren op weg naar de verkiezingen van 2020. Ook de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) zal na haar 'opo yari' vergadering op 12 januari haar verkiezingscampagne officieel starten. Dit zegt politiek leider van de HVB, Raymond Sapoen. Hij plaatst kritische kanttekeningen op enkele zaken die president Desi Bouterse heeft aangekaart in zijn nieuwjaarstoespraak.

"Als coalitiepartner mag ik niet ontevreden zijn over de verrichtingen van het kabinet afgelopen 3 jaar. Weliswaar heb ik vaak moeite met de prioriteitsstelling, maar we zijn erin geslaagd om ondanks de precaire financiële situatie onze economische outlook voor 2019 en 2020 weer op het pad van lichte groei te brengen. Maar de regering mag zich niet verleiden tot het doen van allerlei explosieve uitgaven omdat onze economie nog steeds fragiel is en onze schuldenlast bijzonder zwaar drukt op onze budget.

Vooral ten aanzien van onze schuldplafond zullen we als coalitie tijdens de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2019 nog harde noten kraken. Ik vind het in ieder geval onverantwoord om ruim de helft van onze uitgaven voor 2019 te financieren met leningen tot een bedrag van bijna 7 miljard SRD. Dat doe je gewoon niet terwijl je aanleunt tegen een schuldratio van 85% wat voor een ontwikkelingsland als Suriname bijzonder zorgwekkend is.

Ik ben blij dat de president in zijn nieuwjaarsrede heeft aangegeven dat de miljarden overheidssubsidie voor elektra, water, gas en sociaal-medische voorzieningen wordt gecontinueerd. En hier ligt juist de uitdaging voor ons waar we geen meter zijn opgeschoten het afgelopen jaar en waarover de regering zich ernstig moet beraden, omdat we weten hoeveel lucht er zit in deze miljardensubsidies. Maw: hoe verduurzamen we het sociaal contract?

Ten aanzien van de financiële crisis in de gezondheidssector heeft de regering reeds aangegeven dat er een speciaal fonds zal worden ingesteld dat gevoed zal worden door 3% van de goudopbrengsten en 3% van de premies. Maar willen we werkelijk naar een vorm van subjectsubsidie zonder politieke inmenging, is een integraal sociaal beschermingssysteem een must zodat we als land aan elke burger een bestaansminimum kunnen garanderen. Acceptabel voor zowel de overheid als de private sector. En dit belangrijk aspect zal de regering nog deze periode moeten realiseren zodat het sociaal contract niet alleen geloofwaardig blijft, maar ook duurzaam kan worden gefinancierd, welke regering ook aantreedt", stelt Sapoen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April