VS en Israël zijn formeel gestopt bij Unesco
01 Jan 2019, 20:48
foto


De Verenigde Staten (VS) en Israël zijn middernacht op nieuwjaarsdag officieel uitgetreden uit de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco). Het markeert het hoogtepunt van een proces dat meer dan een jaar geleden werd ingezet.

De terugtrekking is voornamelijk procedureel maar is een nieuwe slag voor de Unesco, die na de Tweede Wereldoorlog mede door de VS is opgericht om de vrede te bevorderen. De regering-Trump diende in oktober 2017 haar kennisgeving voor haar terugtrekking in. De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, volgde zijn voorbeeld en beschuldigde het VN-agentschap van vooroordelen tegen Israël.

De in Parijs gevestigde organisatie heeft eerder kritiek geuit op Israëls bezetting van Oost-Jeruzalem en heeft in 2011 het volledige lidmaatschap aan Palestina toegekend.
Unesco staat vooral bekend om haar inspanningen om het erfgoed te behouden, inclusief het bijhouden van een lijst met werelderfgoedsites en programma's om het onderwijs in ontwikkelingslanden te bevorderen.

De terugtrekking van de twee landen zal de Unesco financieel niet erg beïnvloeden, omdat de instelling al sinds 2011 kampt met een financieringstekort toen zowel Israël als de VS niet meer betaalden nadat Palestina als lidstaat toegelaten.

Sindsdien zou de VS volgens functionarissen 600 miljoen dollar aan onbetaalde bijdragen hebben ontvangen, wat één van de redenen was voor het besluit van president Donald Trump om zich terug te trekken. Israël is naar schatting US$ 10 miljoen verschuldigd. De VS was goed was voor ongeveer 22 procent van het totale budget van de organisatie.

Ambtenaren zeggen dat veel van de redenen die de VS aanhaalde voor de terugtrekking, niet meer van toepassing zijn. Ze merken op dat sindsdien alle 12 teksten over het Midden-Oosten die aan de Unesco zijn doorgegeven, onderling zijn afgesproken tussen Israël en de Arabische lidstaten.

De VS zou nochtans de waarnemersstatus bij de Unesco kunnen vragen. Hij zal dan betrokken blijven bij niet-gepolitiseerde zaken, inclusief de bescherming van werelderfgoedsites, bij het pleiten voor persvrijheid en bij het bevorderen van wetenschappelijke samenwerking en onderwijs. Washington zou tijdens de Unesco-directievergaderingen in april mogelijk die status kunnen zoeken.

De VS heeft zich eerder teruggetrokken uit de Unesco. De regering-Reagan deed dit in 1984 omdat zij vond dat de instelling slecht werd beheerd, corrupt was en Sovjetbelangen behartigde. De VS kwam in 2003 weer bij de Unesco.







Advertenties