Tiener loopt brandwonden op aan linkerhand
01 Jan 2019, 08:47
foto


Een tiener heeft op oudejaarsdag brandwonden opgelopen aan zijn linkerhand door te stunten met vuurwerkkruit. De dertienjarige is verwezen naar de plastisch chirurg. Sinds de officiële afschietperiode vanaf 27 december zijn er vijf vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Het eerste geval werd vorig jaar in Nickerie genoteerd. De andere vier incidenten zijn voorgevallen in Paramaribo.

De brandweer zegt dat juist in de laatste uren van oudejaarsdag en de eerste uren van het nieuwe jaar de meeste vuurwerkslachtoffers worden genoteerd. Zij doet een beroep op ouders om ervoor te zorgen dat kinderen niet tot de slachtoffers behoren. “Ouders, volwassenen blijf continu toezicht houden als kinderen bezig zijn met vuurwerk, zet altijd een vuurwerkbril op bij het afsteken van vuurwerk en doe dat steeds met een vuurwerk aansteekstokje (wierook).”

Zet de stelen van vuurpijlen/raketten in een koker of een fles voldoende gevuld met zand (zodat het niet gemakkelijk omkantelt). Sluit zoveel als mogelijk ramen, shutters en deuren, om zo het risico van ‘verdwaalde’. vuurpijlen tegen bv. gordijnen te voorkomen. Dompel zoveel als mogelijk vuurwerkresten in water of besprenkel deze voldoende, zodat er geen vuurwerkpapier blijft nabranden of ertoe kan leiden dat niet afgeschoten vuurwerk ongecontroleerd wordt ontstoken, adviseert de brandweer.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April