Owru-yari wordt uitbundig gevierd in Paramaribo
31 Dec 2018, 18:37
foto
Owru Yari wordt uitbundig gevierd in de binnenstad van Paramaribo. Veel mensen zijn op de been om het pagarafestijn mee te maken. (Foto's: René Gompers)


Een paar mannen sproeien met bier. Ze gaan helemaal uit hun dak nu de band nog 'wilder' gaat spelen. Verderop bewegen een grijzige heer en een jongeman flink op “wie niet danst in die olo staat daar als een bobo.” Een straat verder speelt een dj 'Kokolampu' af, de massale ‘dansi’ in deze straat is begonnen. Maar de meeste mensen zijn nu meer geconcentreerd op het vangen van cadeautjes die vanaf het podium worden gegooid. Ergens ver klinken er nog pagara's, door de dikke opstijgende rook is een joelende menigte te horen.

Owru Yari is wederom uitbundig gevierd in het centrum van Paramaribo. Het is voor een deel geordend geweest, compleet met ‘red tape’ om de menigte op het trottoir te houden. Anders dan vorige jaren zijn er behalve een ‘blusser’ ook een persoon met een emmer water de spetterende pagara aan het volgen geweest. Af en toe maakte hij de smeulende pagararesten nat. Niet overal ging het zo geordend aan toe maar ‘gewoon traditioneel’. Tussen de mensen door werd de pagara uitgerold, aangestoken, de mensen schuiven vanzelf op wanneer de afschietende pagara hen nadert.

De brandweer heeft af en toe de handen vol aan de grote groepen mensen die met hun mobieltjes filmen. Als gehypnotiseerd volgt de groep het vuurwerk. Het lijkt de mensen niet uit te maken of er veel rookontwikkeling is, er los vuurwerk in het wild rondvliegt en ontploft, en of de geur van buskruit zo intens is dat het branderig gevoel geeft. Na elke grote ontploffing roepen zij én de menigte die liever vanaf de kant volgt 'yuuuhh!' Dit beeld, geordend of traditioneel, wordt enkele keren herhaald totdat de kratten vuurwerk leeg zijn.

VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft zich met een klein gevolg in de menigte begeven. De meeste mensen zijn verrast. Van een afstand kijken groepen mensen verbaasd en roepen anderen om 'Chan' te komen zien. Er worden veel handen geschud met de politicus, jong en oud wil met hem op de foto. Af en toe vallen er ook brasa's en wordt elkaar het beste voor het nieuwe jaar toegewenst. “Ik hoop dat we in 2019 de aanzet kunnen geven om Suriname uit de crisis te halen,” zegt Santokhi aan Starnieuws. “We hopen dat de regering het inziet, het niet bij shows houdt maar concrete dingen gaat doen om eruit te komen.”

De meeste mensen willen ook een betere 2019. Cyara heeft al doelen gesteld die ze in het nieuwe jaar wil halen ‘no matter what’. Een paar jongemannen willen “een huis, een huis man, en alles moet eindelijk komen.” Voor Vishant is het belangrijk dat de mensen elkaar gaan helpen. “Als we samen groeien, kunnen we het land laten groeien,” stelt hij. Voor Amanda is belangrijk dat zij 2019 net als het vorig jaar overleeft, en dat mensen meer hun best gaan doen ondanks de moeilijke omstandigheden. Anderen willen meer veiligheid. Enkelen houden het simpel: “Een betere economie, geen crisis meer!”

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March