Somohardjo: PL heeft bijzonder goed jaar achter de rug
31 Dec 2018, 20:41
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van PL.


In 2018 heeft de Pertjajah Luhur (PL) een bijzonder goed jaar gehad, beter dan 2017. “In 2017 waren we geplaagd met verkoop van onze bezittingen en de veilingen. Maar het tij is nu gekeerd, waardoor we kunnen overleven. Vanaf de periode waarin we moskeeën hebben kunnen ondersteunen met voedingsmiddelen, is het bijzonder goed gegaan. We waren in staat om meer dan 200 pakketten te verdelen onder de moskeeën,” geeft PL-voorzitter Paul Somohardjo in een terugblik op 2018 aan.

Als andere mijlpalen in het afgelopen jaar noemt hij zijn verjaardag in mei en de oprichting van de Jongerenraad, de Pamudas. Een absoluut hoogtepunt was de viering van twintig jaar PL op 1 december. “Dat was helemaal geslaagd. En het getuigt van de sympathie van de mensen die PL-ers zijn. Anderen die weg waren geweest, waren er allemaal weer en daarom willen wij deze stand van zaken zo houden.”

Armoede is absoluut dieptepunt
De politicus zegt dat de PL in politieke zin weliswaar een goed jaar achter de rug heeft, maar als deel van Surinaamse samenleving ziet dat plaatje er anders uit. Hij stelt dat het volk in 2018 met veel negatieve zaken is geconfronteerd, maar een absoluut dieptepunt vindt hij de armoede die steeds meer mensen in zijn greep krijgt. “De armoede is niet aan het verminderen, integendeel. En nu gaat men juist over tot het verdelen van pakketten. Een volk leeft niet alleen van pakketten, maar moet ook voor ontwikkeling kunnen gaan. De corruptie is steeds meer geworden en ik heb voorbeelden aangehaald, waarbij ze zo creatief zijn om corruptie te bevorderen. Daar zijn we echt fel tegen. Als je niet zoveel geld hebt, probeer dan die dingen te doen die prioriteit hebben. Niet alleen projecten uitvoeren om je slag te slaan en iets te creëren met leningen, want uiteindelijk moeten wij allemaal de rekening betalen.”

Samenbundelen als oppositie
Somohardjo zegt dat het mooi zou zijn als de totale oppositie zou kunnen samenbundelen, "want nu werken we allemaal individueel, in die zin van: we maken ons allemaal als individuele partij sterk. Voor ons is het niet zo belangrijk met wie we gaan samenwerken, belangrijker is dat ze ons niet eruit gaan gooien en ons misbruiken, zoals het geval was in 2014 bij de samenwerking met de NDP, die ons eruit heeft gezet nadat wij kritisch waren naar het beleid toe. Dat moeten wij voorkomen. We gaan niet chanteren - want dat wordt zo vertaald - maar we moeten zo hard werken, dat men ons niet zonder meer eruit kan zetten als we het niet eens zijn met de koers die een regering opgaat.”

Zetels terughalen
De partij is zich er van bewust dat zij in haar eentje geen meerderheid kan halen. “We zijn realistisch, maar we moeten zoveel mogelijk zetels halen. En als we samenwerken, moet het een echte samenwerking zijn, met samen winnen en samen delen, en niet dat je partners op het laatste moment weggooit. Daarom gaan we proberen om de zetels die we verloren hebben, terug te halen. Vooral in Commewijne, want daar hadden we twee zetels, in Wanica hadden we bijna twee zetels en met deze ontwikkeling denken we dat we die twee zetels kunnen halen. Para hadden we ook zetels gehad en als alles goed loopt, halen we die terug. Ook de zetel van Saramacca moeten we behouden. In Paramaribo is het klimaat gunstig om twee zetels te halen en van Nickerie zijn we zo goed als zeker. Ons streven is Go for Ten, in die zin dat we een belangrijke positie willen innemen en dat we ook mede willen bepalen en mede zeggenschap willen hebben. Niet dat je alleen gebruikt wordt als back-up of muurbloempje. Dus de inspraak is voor ons heel belangrijk.”

Voornemens 2019
In 2019 vinden de verkiezingen van hoofdbestuur en partijraadbestuur plaats. Met dit team gaat de partij verder. Dit team werkt dan aan de pre-verkiezingen, zodanig dat in 2020 al helemaal duidelijk is waar de partij staat. “2018 was het jaar van de overleving. 2019 wordt het jaar van de waarheid en in 2020 komt de verfijning. Als politieke partij gaan we nu het verkwistende beleid van de NDP extra aan de kaak stellen”, is één van de voornemens van de PL-voorzitter tevens parlementariër. Het komende jaar wil de partij ook extra aandacht voor de gezondheidszorg. “De gezondheidszorg is niet gezond, mensen moeten niet in de rij staan voor een basiszorgkaart. Er moet geen wachttijd zijn van twee of drie maanden. Je moet eigenlijk geen wachttijd hebben. Daarom staat centraal in het partijprogramma gezondheidszorg en onderwijs. Ik heb er niets aan om een ziekenhuis te bouwen en er zijn geen artsen. Anders is het gewoon een bejaardentehuis.”

“We willen graag dat er verandering komt, dat er een transparant beleid komt. Gelukkig hebben we nu nog familie in het buitenland, die ons pakketten stuurt. Daarmee is te overleven, anders zouden we het nóg moeilijker hebben. Somohardjo zegt dat de partij zich binnen het parlement zich extra sterk zal maken voor de begrotingsbehandeling. De fractie zal ook meer pleiten voor de ouderen. “We kunnen niet a la dol leningen sluiten en de regering daarvoor volmacht blijven geven. Uiteindelijk moet het stoppen, we kunnen niet blijven lenen. Ik hoop dat ik met mijn laatste ronde kan bijdragen om Suriname op de goede rails te plaatsen. Dat ik kan zeggen: ‘We hebben een bijdrage kunnen leveren daarin.”
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March