AZP-directeur: Ondanks geldgebrek resultaten geboekt
31 Dec 2018, 06:36
foto
Claudia Redan, algemeen directeur AZP.


2018 was voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een zeer bewogen jaar. "Desondanks hebben wij ons ingezet en zelfs waar nodig grenzen moeten verleggen teneinde patiëntenzorg in stand te houden. Begin van het jaar hebben wij het tragisch gebeuren gehad op onze Nicu-afdeling, waarbij wij ondanks al onze efforts zes baby’s hebben verloren binnen enkele dagen. Wij moesten onszelf een spiegel voorhouden en hebben vanaf het gebeuren al onze protocollen geëvalueerd, waar nodig aangepast en weer de nodige infectiepreventie maatregelen ter hand genomen. Het was een pijnlijk gebeuren voor ons allen." Dit zei algemeen directeur Claudia Redan van AZP tijdens de 'owru yari konmakandra' vrijdag.

Tot de eerste helft van het jaar moest de dienstverlening worden voortgezet met heel schaarse geldmiddelen, waardoor het niveau van zorg er zwaar onder heeft geleden. "Wij hebben toen de beleidsmakers duidelijk gemaakt tot hier en niet verder. Zonder voldoende geld is er geen zorg. Gelukkig, de minister van Financiën heeft ervoor gezorgd dat wij maandelijks kunnen beschikken over onze achterstallige tegoeden," deelde Redan mee.

In het haast afgelopen jaar noteerde AZP op basis van de voorlopige cijfers een lichte stijging van poliklinische en dagbehandelingen ten opzichte van 2017. De gemiddelde ligduur is rond de zes dagen gebleven en is het totale aantal opnames van 1 januari tot 24 december 26.234. Dit ondanks dat er minder bedden beschikbaar waren door de renovatie.

De voorlopige financiële cijfers geven aan dat AZP het boekjaar 2018 met een negatief resultaat van rond de SRD 23 miljoen zal afsluiten. De huidige tarieven voor ziekenhuiszorg in het algemeen en voor specialistische zorg in het bijzonder zijn nog achterhaald en te laag. "In de afgelopen periode hebben wij als directie ons ziekenhuis 'day by day' moeten managen en hebben wij heel veel ondersteuning gehad van het dagelijks bestuur van onze Medische Staf middels onze vaste tweewekelijkse meetings, maar ook de vakbond heeft een belangrijke rol gevuld. Samen met de directie hebben deze stakeholders de gerezen problemen het hoofd geboden. Wij zijn door eensgezind te werk te gaan de moeilijke periode heen gekomen. Wij zijn er nog niet maar wij zijn wel op de goede weg."

Belangrijkste resultaten
Ondanks deze moeilijke omstandigheden zijn is het AZP volgens Redan er toch in geslaagd om enkele belangrijke resultaten te noteren. De belangrijkste zijn:

1. Jaarverslag 2017 van het ziekenhuis is afgerond met een goedgekeurde verklaring van de externe accountant.

2. Er zijn extra inspanningen gepleegd om grote donateurs aan te trekken.
- Iamgold heeft ruim US$ 750.000 geïnvesteerd in diverse projecten van AZP waaronder in Radiologie en Eye Centre;
- Kirpalani Foundation schonk ruim US$ 500.000 voor rehabilitatie en nieuwbouw Eye Centre.
- Van de offshore en andere bedrijven is een totaalbedrag van ruim US$ 675.000 ter beschikking gesteld.

3. Op 17 april heeft de ondertekening met de contractor Zhen Jiang plaatsgevonden voor de rehabilitatie van het beddenhuis. Intussen is de 5e etage opgeleverd en in gebruik genomen. Nu zijn de werkzaamheden op de 4e etage zuid en 3e etage zuid in volle gang.

4. Ook het Militair Hospitaal is het AZP erkentelijk voor de samenwerking. Momenteel zijn alle ligzalen in gebruik. Het ligt in de bedoeling om ook het laboratorium, de apotheek en keuken up te graden.

5. Startsein rehabilitatie nieuw bouw Eye Centre is gegeven op 14 november.

6. De operatiekamer is ondanks de beperkingen van oudbouw erin geslaagd om nauwgezet meer dan 10.000 operaties uit te voeren.

7. Begin november is de acute dialyse unit in gebruik genomen in het beddenhuis en nu al is uitbreiding nodig van deze unit.

8. Ook de intensieve zorg op de ICU , CCU, Picu, Nicu, BRMO en Neuro high Care unit hebben ondanks de uitdagingen vele patiënten levens bespaart. De politheek doet het ondanks de kleine ruimte het heel goed en heeft lange openingstijden.

9. De Spoedeisende hulp, die een voorhoede functie vervult, heeft zich enorm ingezet in 2018, met name rond de drukke feestdagen.

Plannen voor 2019
"In 2019 zullen wij ons nieuw strategisch plan presenteren voor de komende tien jaar waarbij wij veel aandacht gaan besteden aan onderwijs, wetenschap en het verder ontwikkelen/introduceren van nieuwe behandel combinaties. Het transformatieproces van dit ziekenhuis wordt voortgezet, waarbij wij het verzelfstandigingsproces inzetten en 2020 AZP onder een nieuwe entiteit kunnen presenteren met een nieuwe beloningssysteem voor alle medewerkers," deelde de AZP-topper mee.

Het jaar 2019 zal in het teken staan van veel bouwwerkzaamheden. Er moet een achterstand ingelopen worden.
Enkele van de projecten zijn:
1. Nieuw operatiekamer complex boven het Thorax Centrum.
2. Uitbreiding ICU en State of the Art OK unit. Deze twee projecten zijn nu in aanbestedingsfase en de start zal zijn eind 1e kwartaal 2019.
3. Er komt een eerste hart hulppost op de SEH, waarvoor de nodige bouwkundige aanpassingen uitgevoerd zullen worden.
4. De gebouwen RTCS, MDBC en Poligebouw zullen een groot onderhoudsbeurt ondergaan.

"In 2019 rekenen wij er ook op om eindelijk onze eigen CT-Scan te kunnen beheren. Ook investeringen in aanschaf van medische apparatuur voor belangrijke afdelingen zullen ter hand worden genomen. Onze facilitaire dienst waaronder Keuken en Wasserij zijn wij niet vergeten. Zo is het proces voor de aanschaf van nieuwe machines voor de wasserij ingezet en ook voor onze keuken zullen er grote investeringen volgen. Per slot van rekening moeten we dagelijks schone linnen en maaltijden kunnen bieden aan onze patiënten."

"Op het gebied van financieel beheer, verwachten wij nog steeds een zwakke liquiditeitspositie. Wij zullen daarom op korte termijn op basis van ons jaarplan 2019 verdere uitvoering geven aan onze gezondmakingsplannen waarbij kostenbeheersing en inkomsten verhogende maatregelen de boventoon zullen voeren. Wij gaan ons richten op onze kernactiviteiten en efficiency verhogen waar mogelijk.

Een ziekenhuis is niet slechts een gebouw, maar onze human resources die wij ter beschikking hebben, van medische specialist, arts, baliemedewerker, interieur verzorger, en overige medewerkers en alle overige randvoorwaarden maken een ziekenhuis. AZP’ers..., ik heb jullie allen verandering beloofd. Geloof in die verandering begin bij jezelf en beloof je collega dat we het samen gaan doen," zei de AZP algemeen directeur.
Advertenties