Venezuela wil helpen onderzoek moordcomplot Duqué
31 Dec 2018, 04:41
foto
De Colombiaanse president, Ivan Duqué, heeft in het verleden de Venezolaanse regering zwaar bekritiseerd. (Foto: AFP)


De regering van Venezuela is bereid mee te werken aan het onderzoek naar een complot om de Colombiaanse president Ivan Duqué te vermoorden. Drie Venezolaanse staatsburgers die als mogelijke verdachten zijn aangemerkt, zijn eerder in Colombia gearresteerd.

De vermeende moordpoging komt voort uit gespannen relaties tussen de twee naburige Zuid-Amerikaanse landen. Duqué is een sterke criticus geweest van de socialistische regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die hij een 'dictator' noemt, en Maduro beschuldigt Duqué regelmatig van plannen om hem af te zetten.

In een verklaring zaterdagavond laat, zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, dat Venezuela bereid was om "de nodige politie- en inlichtingendiensten te verlenen". Het heeft de Colombiaanse autoriteiten om meer informatie gevraagd over de drie Venezolanen die zijn gearresteerd.

Eerder had de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, in een videoboodschap gezegd dat er informatie was die "geloofwaardige" plannen aangaf om de rechtse Duqué, die in augustus is aangetreden, te vermoorden. Drie Venezolanen zijn in de afgelopen dagen gearresteerd met 'oorlogswapens', voegde hij eraan toe.

De Colombiaanse autoriteiten proberen een verband te leggen tussen het vermeende plan om Duqué te vermoorden en de aanwezigheid in Colombia van de drie gewapende mannen, vertelden politie en militaire bronnen aan Reuters. Maduro beschuldigde in september de regeringen van Chili, Colombia en Mexico van het steunen van "terroristen" waarvan Venezuela zei dat ze hem probeerden te vermoorden tijdens een droneaanval begin augustus. De drie landen verwierpen de beschuldiging dat ze wat te maken hadden met de aanval.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April