Risico's onveilige seks en aids verminderen op owru yari
31 Dec 2018, 10:23
foto


Het einde van het jaar wordt traditioneel geassocieerd met feesten die dagen kunnen duren, en op oudejaarsavond zelfs de hele nacht. Omdat veel mensen op oudejaarsavond alcohol drinken en alcoholmisbruik ook vaak voorkomt, kan er op of rond oudjaar seks plaatsvinden wanneer de partners onder invloed zijn. In deze omstandigheden neemt het risico op soa en zwangerschap toe, omdat intoxicatie remmingen vermindert en mensen minder geneigd zijn om condooms te gebruiken en zichzelf tijdens seks te beschermen.

Voor veel mensen kan het beginnen met een kus en daaropvolgend seksuele activiteit. Seks komt soms voor bij een nieuwe partner, van wie de soa-status onbekend is. In deze omstandigheden draagt seks een risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en een hiv-infectie, naast het gebruikelijke risico van ongeplande zwangerschap.


Onveilige seks als risicofactor
Onveilige seks staat volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) op de tweede plaats in de top tien van risicofactoren voor de gezondheid in termen van de ziektelast die zij veroorzaken. Hiv/Aids is de reden waarom onveilige seks zo hoog scoort. Ondanks de dalende prevalentiecijfers in sommige landen en de vooruitgang in behandeling en zorg, gaat de wereldwijde hiv/Aids-epidemie door.

Aids heeft in twintig jaar meer dan 20 miljoen levens gekost en begint nu in de zwaarst getroffen landen belangrijke sectoren uit te hollen, de economische ontwikkeling negatief te beïnvloeden en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Meer dan 40 miljoen mensen zijn al besmet, 95% van hen in ontwikkelingslanden, en de helft van hen jonger dan 25 jaar.

340 miljoen andere soa’s
Naast de hiv-infecties vinden er jaarlijks naar schatting 340 miljoen geneesbare seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) plaats. Soa's zijn verantwoordelijk voor aanzienlijke gezondheidsproblemen en het is bekend dat ze de gevoeligheid voor een hiv-infectie aanzienlijk vergroten, evenals de mogelijkheid van overdracht van het virus.

De gezondheidssector speelt een cruciale rol bij het bevorderen van effectieve hiv- en soa-preventie en bij het leveren van zorg. Het verlenen van behandeling en zorg is een primaire verantwoordelijkheid van de gezondheidssector. Verbeterde toegang tot behandeling en zorg kan alleen worden ondersteund door een parallelle inspanning om de schaal van HIV- en soa-preventieprogramma's aanzienlijk uit te breiden.

Promoten veilige seks
Preventieprogramma's kunnen bijvoorbeeld prioriteit geven aan bepaalde industriële gemeenschappen of sloppenwijken in een stad waar de hiv-incidentie zich verhoudt tot het kruispunt van seksuele netwerken, commerciële uitwisselingen en alcohol- en drugsgebruik, en zich vervolgens verspreidt naar andere groepen, gevoed door soa's.

De WHO promoot veilige seks, condoomgebruik en snel en effectief soa-casemanagement als sleutel tot het voorkomen van de hiv-epidemie. Zorgen dat diensten beschikbaar, toegankelijk en geschikt zijn voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals sekswerkers en jongeren - die nu de dupe van de epidemie zijn - heeft voor de internationale organisatie hoge prioriteit. Er moet echter nog veel gebeuren om nieuwe middelen en politieke betrokkenheid op internationaal niveau te vertalen in programma's die een verschil maken in landen, districten en gemeenschappen.

Advertenties