Kansen relatie Indonesië - Suriname invullen
29 Dec 2018, 18:41
foto
Scheidende ambassadeur Dominicus Supratikto en echtgenote Anie gaan met hun cadeaus, gekregen van Suriname - Indonesië alumni op de foto tijdens een afscheidsreceptie. (Foto: Ranu Abhelakh)


De tijd zit erop voor Dominicus Supratikto. Hij heeft als ambassadeur van Indonesië zijn land vier jaar mogen dienen in Paramaribo. De relatie en samenwerking tussen Suriname en Indonesië is hechter en beter geworden, blikt hij terug in gesprek met Starnieuws. Op zakelijk gebied is er een nauwere relatie, maar deze is nog niet wat die wezen moet. “De kansen liggen daar, maar die moeten worden ingevuld.”

Supratikto ziet dit gebeuren via partnerschappen tussen Surinaamse en Indonesische zakenlui die lokaal of vanuit Indonesië opereren. De diplomaat zette zich daarom vooral in op business-gebied. Het werd zijn persoonlijke missie om zakenlieden en het bedrijfsleven in beide landen nader tot elkaar te brengen. Zo leidde hij vanaf 2016 verschillende Surinaamse handelsdelegaties naar Jakarta. “Business, zakendoen is een gebied dat niet eerder is aangesneden door mijn voorgangers. De relatie kan alleen overleven als die wordt ondersteund door het bedrijfsleven.” Overheden en ambassades zijn er om faciliterend te zijn, vult hij aan.

De zakelijke reizen waren een introductie van marktkansen en leidde tot een beter begrip over de ontwikkeling van het bedrijfsleven, legt de diplomaat uit. Samenwerkingen zullen makkelijker verlopen als de Indonesian National Commercial Bank eenmaal in Suriname is gevestigd, gelooft hij. Die bank gaat een samenwerking aan met Trustbank Amnah. De Islamic Corporation Development – een dochteronderneming van de Islamic Development Bank is als derde partij hierbij betrokken.

Supratikto sluit zijn diplomatieke carrière af in Suriname. Hij noemt de herleving van de jarenlange bilaterale betrekking met Suriname, via de gezamenlijke commissievergadering, dan ook als één van de hoogtepunten tijdens zijn ambtsperiode hier. Beide landen gingen afgelopen september - na een periode van negen jaar - weer om de tafel.

Er is nog veel werk aan de winkel en zijn opvolger ambassadeur Julang Pujianto die in februari 2019 arriveert, zal dit oppakken. Pujianto is niet onbekend met Suriname; hij voerde de technische samenwerkingsgesprekken tijdens die vijfde gezamenlijk commissievergadering in september. “Ik heb slechts de eerste stappen gezet en mijn opvolger zal die moeten concretiseren. Hij weet precies wat er moet gebeuren”, zegt de vertrekkende ambassadeur.

Eerste Indonesische ambassadeur
Supratikto ervoer zijn taakuitbreiding als een ander hoogtepunt. Naast ambassadeur voor Suriname en Guyana, werd hij in mei 2018, de eerste ambassadeur van Indonesië bij de Caricom. De formele relatie met deze Caribische regionale organisatie, “is op advies van en met ondersteuning van Suriname gekomen ”, vertelt hij.

De nieuwe betrekking is historisch voor Indonesië, dat steeds meer de blikken richt op de wereld. “Wij willen onze relaties in de wereld uitbreiden. Niet alleen met traditionele groeperingen van landen, zoals de Europese Unie en G20”, legt Supratikto uit. De focus in deze nieuwe markten is handel en toerisme. Indonesië introduceert de eigen producten en investeringsmogelijkheden en probeert partnerschappen te bevorderen.

People-to-People relatie
Surinamers konden in de afgelopen periode op cultureel en religieus gebied kennismaken met Indonesië. Behalve culturele experts voor seminars over cultuurbehoud of trainingen en showartiesten, haalde de ambassade ook Ustads (Islamitische geleerden) tijdens Ramadan. Ze deelden hun kennis tijdens wekelijkse iftars op de ambassade. Supratikto kwam met deze Indonesische traditie als deel van de People-to-People relatie.

Zo maakte Supratikto vorig jaar bekend dat zijn land een Rumah Budaya Indonesia (RBI) - Indonesisch huis voor cultuur - wil opzetten in Paramaribo. Het voorstel is nog niet van de tafel, benadrukt hij. “Suriname en Indonesië moeten de concepten nog synchroniseren en aanpassen.” Het Indonesische ministerie van Onderwijs en Cultuur hanteert het RBI- concept vanaf 2014 om de cultuur te promoten. Het land kent meer dan 700 etniciteiten.

Suriname als hub
Ambassadeur Pujianto heeft zijn land eerder gediend, in onder andere België, Canada en bij de Verenigde Naties. Als directeur Amerika II van het Amerikaanse en Europese directoraat op het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, wilde hij de betrekkingen tussen Indonesië en Latijns-Amerika en het Caribisch versterken.

Een Indonesische delegatie bezoekt het Caricom-secretariaat begin 2019 om over de praktische samenwerking te praten. “Er is een idee hoe Caricom-landen als een afzetmarkt te benaderen en mijn opvolger zal dit verder uitwerken” zegt Supratikto. “Suriname kan hierbij de rol als hub, centrum vervullen.”

Naast de medewerking in het proces van toekennen van een waarnemers rol aan Indonesië binnen de Caricom, heeft Suriname Indonesië ook gesteund om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020 te krijgen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March