Juspol bevordert 176 politieagenten
29 Dec 2018, 06:34
foto
In de Politie Academy zijn 176 politieagenten bevorderd in een naast hogere rang. (Foto's: Raoul Lith)


“Jullie inzet en hart voor het werk verdient steeds vaker een compliment of blijk van waardering dan alleen vandaag,” zegt Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie. Bij het Korps Politie Suriname (KPS) zijn 176 politieambtenaren bevorderd naar een naast hogere rang. Deze bevorderingen waren vrijdag ook onderdeel van de jaarafsluiting van het KPS. Bij deze gelegenheid zijn Ulrich Tjin Liep Shie en Riekhpersad Bishamber bevorderd tot hoofdinspecteur van politie. Voor Bishamber is het bijzonder omdat hij twee bevorderingen heeft gehad. Eerst van inspecteur tweede klasse naar inspecteur eerste klasse en is hij vervolgens bevorderd tot hoofdinspecteur.

Raoul Hellings, voorzitter van de politiebond, stelt dat de bevordering van de politieambtenaren geen gunst is geweest van de werkgever. “U heeft de afgelopen periode, vooruitlopend op uw bevordering noeste arbeid verricht. Voor een heleboel van u is de bevordering op tijd gekomen. Voor anderen heeft het langer geduurd”. Hij geeft aan dat de manschappen naar dit moment hebben uitgekeken. Donderdag nog wisten enkele ambtenaren niet of ze zouden worden bevorderd. “Uw vakbond heeft niets aan het toeval overgelaten en heeft noeste arbeid verricht en kunnen realiseren dat enkelen van u hals over kop bevorderd zijn geworden”. Ook Hellings is samen met bestuursleden Revelino Eijck en Sergio Gentle bevorderd tot Inspecteur eerste klasse.

“Wanneer we vanuit het Openbaar Ministerie kijken naar de prestatie van ons korps valt het op dat er heel goed werk is verzet in de administratieve taken van de politie, maar ook in de taken van het handhaven van de openbare orde,” zegt procureur- generaal (pg), Roy Baidjnath Panday. Echter merkt de pg op dat als er wordt geconcentreerd op het gebied van rechercheur activiteiten, er veel ruimte is voor verbetering. “Verbetering die erin moet resulteren dat de kwaliteit van het recherché werk, dat uiteindelijk zijn beslag krijgt in een dossier, dat daarin verbetering moet worden aangebracht. We gaan in 2019 net als in 2018 het overleg met de recherché diensten intensiveren”. De pg stelt dat het doel is om kwaliteitsslag te brengen in het recherché werk gericht op succesvolle handhaving.

Waarnemend korpschef, Roberto Prade zegt dat het KPS zich in 2018 onder andere heeft gericht op het behalen en het her-alloceren van middelen en het versterken van de verschillende structuren van het korps. Hij geeft aan dat er verschillende operaties met geïntegreerde strategieën zijn uitgevoerd om de criminaliteit terug te brengen tot beheersbare proporties. Prade merkt ook op dat er vriendschapsrelaties met ketenpartners in binnen- en buitenland zijn aangegaan en versterkt. Hij noemt als bijvoorbeeld de verschillende politiekorpsen uit Brazilië, Nederland en de Verenigde Staten. ”Hieruit zijn verschillende trainingen en operaties voortgevloeid. Het uitvoeren van succesvolle operaties met vele aanhoudingen waarbij drugs, wapens en andere contrabanden in beslag zijn genomen,” somt de politiebaas op.

Minister Getrouw heeft de leidinggevenden en de manschappen opgeroepen om de integriteit dilemma’s die zich op het werk voordoen, bespreekbaar te maken. “Spreek uw collega aan op normafwijkend gedrag. De correctie moet binnenshuis plaatsvinden,” stelt Getrouw. De bewindsman benadrukt dat een aantal omgevingsfactoren van invloed is op de integriteit van de politie. Hij doet hierbij ook een beroep op de samenleving niet mee te werken aan het schenden van de integriteit.

Raoul Lith
Advertenties