VHP trots op zijn groei en kracht
29 Dec 2018, 00:03
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is zeer tevreden over de groei die de partij doormaakt. Het partijcongres heeft ervoor gekozen om zelfstandig de verkiezingen van 2020 in te gaan. In aanloop daarnaartoe heeft de organisatie zich versterkt, zijn structuren sterker gemaakt en is de partij verder opengegooid. “Onze ‘orange beweging’ is hard op weg de grootste nationale partij van Suriname te worden,” zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi in een terugblik op 2018.

Volgens hem zien mensen dat de VHP in staat is om met microprojecten concrete ontwikkeling te brengen in de gemeenschappen. “Dit, ondanks alle tegenwerking en sabotage van anderen.” De VHP pakt het slim aan, zegt de partijleider. “Door slimme projecten. We doen trainingsprojecten zoals knip- en naaicursussen op Sunny Point waar vrouwen zelfstandige ondernemers worden.”

Ook in het binnenland is de VHP actief en heeft zij de aanzet gegeven voor duurzame ontwikkelingen. “De VHP laat zien dat het binnenland potentie heeft en zelfredzaam is.” Santokhi zegt dat er een nieuw beleid nodig is dat ruimte schept voor mensen, dat kansen schept. “Die boodschap zal ook in 2019 verder worden uitgedragen”. Hij voegt eraan toe dat de partij zich ook steeds meer internationaal profileert. “Uit de wijze waarop we worden benaderd, spreekt erkenning van de VHP als een politieke organisatie die in staat is te regeren, die in staat is het land uit de crisis te halen. Die weer vertrouwen terug kan brengen.” De VHP-voorman weet dat als zijn partij regeerverantwoordelijkheid krijgt, er ruimte en wegen zullen zijn om het land uit de crisis te halen.

Op 19 januari herdenkt de politieke partij haar 70e jaardag. “Een oude partij, met een nieuwe generatie, nieuw elan, nieuw leiderschap, nieuwe visie en een nieuwe hoop voor vele Surinamers, voortbouwende op 70 jaar ervaring,” omschrijft Santokhi de VHP. Hij zegt dat de hoop in feite al sterk ontwikkeld is in de samenleving en dat die de partij inspireert.

In een ruk noemt hij naast de hoop ook de grote teleurstelling over het beleid van deze regering. “Een regering die zoveel kansen mist, zoveel inkomsten verbrast. Inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen, uit de agrarische sector, uit de toerisme sector, uit de belastingen. En dan nog lukt het de regering niet om te zorgen voor het welzijn van 550.000 mensen. Het lukt hen niet om het volk een goed leven te bezorgen.” Hij zegt dat het een grote schande voor de regering is dat zij niet in staat is de armoede aan te pakken, goed onderwijs en gezondheidszorg te garanderen. “De regering had alle kansen om het land tot grotere hoogte te brengen, om welvaart te brengen voor het volk, maar helaas heeft de regering andere prioriteiten. Prioriteiten die gepaard gaan met enorm veel uitgaven, prioriteiten die gepaard gaan met veel verkwisting, prioriteiten die gepaard gaan met veel corruptie,” omschrijft de VHP-leider. Wanbeleid, wanbestuur, mismanagement waardoor het land in een diepe crisis is terechtgekomen, vat hij samen.

Over het parlement zegt Santokhi, dat er een voortzetting van de dictatuur van de meerderheid is, waarbij de debatten aan kwaliteit en diepgang inboeten door de beperkte spreektijd. Belangrijke issues halen de agenda van de parlementsvoorzitter niet, weet hij. En nog steeds vermijdt de president het parlement. “De laatste tijd is dit nalatig gedrag ook overgenomen door de vicepresident en de coördinator van de regering, waarbij de coalitie in het parlement als verlengstuk van de regering optreedt om het regeerbeleid te verdedigen en goed te keuren.

“Maar,” benadrukt Santokhi, “de VHP geeft niet op.” De partij zal zich in 2019 inzetten om burgers moed en hoop te geven. “We zullen laten zien dat wij als partij met een goed programma komen, een goed crisisbeheersingsplan om het land zo snel mogelijk uit de crisis te halen. Dat onze bevolking weer kan rekenen op goed onderwijs, dat de gezondheidszorg weer toegankelijk wordt voor eenieder, maar dat tegelijkertijd er betaalbare medicijnen voor hen zijn.”

De VHP sluit het jaar 2018 af met ontevredenheid over het regeringsbeleid. Maar de partij heeft een goed gevoel over de koers en de kansen van de VHP in het komende jaar. “Dit land verdient beter, een beter beleid, een betere en betrouwbare regering. De VHP maakt zich klaar voor de verkiezingen en vraagt daarvoor een volledig mandaat van de kiezer.

Advertenties