Curtis Hofwijks pleit voor goede prioriteiten
29 Dec 2018, 10:33
foto
Curtis Hofwijks, voorzitter PRO.


Goede prioriteiten stellen, verantwoordelijkheid nemen, voor de gevolgen instaan van gemaakte handelingen en keuzes. Drie zaken die zeer serieus genomen en beoefend moeten worden door vooral jongeren, stelt Curtis Hofwijks, politiek leider van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). Niet alleen om de feestdagen door te komen omdat januari “vier weken” heeft, maar ook om de broodnodige verandering in de huidige politiek te brengen.

Hofwijks voegt eraan toe dat de bevolking president Desi Bouterse niet langer als een meester strateeg moet zien. “Hij is slechts een manipulator en een onverantwoordelijke leider.” De meeste politici nemen het niet nauw met de drie aangehaalde zaken; het is een gewoonte geworden om anderen de schuld te geven van het eigen falen, constateert Hofwijks.

“Neem nou bijvoorbeeld de feestdagen,” zegt hij. “Ga je al je geld uitgeven aan vuurwerk, lekker eten en feesten, terwijl januari ‘vier weken’ heeft? De mensen met kinderen kan ik begrijpen. Je wil ze de gezelligheid van vuurwerk niet onthouden, de fun die je zelf als jongeling hebt meegemaakt. Dus waar ga je prioriteit aan stellen?” De politicus stelt dat mensen geen verantwoordelijkheid meer willen nemen, ze doen maar. “Ga je echt door rood rijden, of een ruit inslaan voor welke reden dan ook. Houd je rekening met wie er geschaad wordt? En als je het toch doet, ga je voor de gevolgen instaan?”

Hij is ervan overtuigd dat mensen geen rekening meer houden, omdat de politici dagelijks het slechte voorbeeld geven. “Ze bewijzen dat ze kunnen wegkomen met onfrisse zaken.” Hofwijks vervolgt dat alles wat fout gaat, de schuld is van iemand anders. “De meeste politici vechten om macht. Ze zijn vergeten dat je een land verantwoordelijk hoort te besturen. Macht komt er sowieso bij, maar niet iedereen kan er verantwoordelijk mee omgaan, blijkt.”

Hij ziet Bouterse niet als een strateeg. “Als ik monopolie speel en steel uit de kast van het spel en elke wedstrijd win, ben ik geen strateeg maar een crimineel, want ik speel niet volgens de regels,” illustreert Hofwijks. “We zien ook dat corruptieve praktijken en machtsmisbruik nu gewoon ‘pir borsoe, in plain sight’ gebeuren. Voor mij is een strateeg iemand die dingen positief beïnvloedt met middelen die je ter beschikking hebt. Maar wat hij doet is manipulatie.”

“Je manipuleert mensen, instellingen, het kiessysteem, de kiezers. Hij is een manipulator, geen strateeg. Het kan ook zijn dat de maatregelen die genomen zijn bedoeld zijn om het volk te triggeren, ongeduldig en ontevreden te maken. Wanneer puntje bij paaltje komt gaat ie weer de held komen spelen door ze terug te draaien.”

De PRO-leider vindt dat mensen moeten ophouden met zeggen a no a man, na deng man om hem heen. Dit kan gewoon niet bij zo een hoge functie. Wie is dan verantwoordelijk, wie geeft groen licht, heeft hij wel of niet de bevoegdheid om op te treden?, vraagt Hofwijks. “ Voor mij ben je een onverantwoorde leider. En dat hebben we niet nodig.” De bal ligt volgens hem nu bij het volk om zaken anders gedaan te krijgen, door zelf de goede prioriteiten te stellen, verantwoordelijk te zijn voor elkaar, voor de gevolgen van onze handelingen in te staan. Fouten kunnen altijd gecorrigeerd worden.” Hofwijks merkt op dat het misschien een lang proces zal zijn voor de ‘mind shift’. “Ik hoop dat we in 2019 als volk de eerste stappen kunnen maken. PRO gaat sowieso het volk helpen bewuster te zijn over zijn rechten.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April