Indonesië: Aardbeving schrikt West Papua op
28 Dec 2018, 10:41
foto
Bij de tsunami van zaterdagavond zijn minstens 430 mensen gedood in de Indonesche archipel.(Foto: Reuters)


Een aardbeving heeft de oostelijke provincie West Papua in Indonesië getroffen, waardoor nerveuze inwoners in paniek hun huizen ontvluchtten. Ze vreesden een tsunami, wat echter is uitgebleven. Verder in het westen heeft een tsunami zaterdag honderden gedood in de uitgestrekte archipel.

De Indonesische autoriteiten zeggen dat de aardbeving van vandaag een kracht had van 6,1 op de schaal van Richter. De beving is "gedurende een aantal seconden" sterk gevoeld. De Amerikaanse Geological Survey gaf een meting van 5,8.

Er waren geen directe meldingen van slachtoffers of schade. De regio in Papua, die de helft van het eiland vormt dat bekend staat als Nieuw-Guinea, is dunbevolkt. Het epicentrum van de beving was op het land nabij de stad Manokwari.

Het Indonesische meteorologisch agentschap zei dat de beving niet het potentieel had om een tsunami op gang te brengen. "Mensen in Manokwari Selatan voelden de beving gedurende zes seconden, waardoor ze in paniek raakten en vluchtten uit huizen en gebouwen", aldus Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het nationale bureau voor de bestrijding van rampen.

Een gedeeltelijke instorting van de krater op de vulkaan van Anak Krakatoa heeft zaterdagavond monstergolven veroorzaakt die de Straat van Sunda insloegen bijna zonder een waarschuwing. De golven spoelden vissersdorpen en populaire resorts langs de kusten van West-Java en Zuid-Sumatra weg.

Het bevestigde dodental van de tsunami is 430 mensen, met minstens 159 anderen vermist. Bijna 1.500 mensen zijn gewond geraakt en duizenden mensen zijn ontheemd geraakt.

Indonesië, een archipel van meer dan 17.000 eilanden met een bevolking van ongeveer 260 miljoen mensen, zit op de geologisch actieve "Ring van Vuur" en wordt vaak getroffen door aardbevingen en tsunami's. De tsunami van zaterdag was de derde grote natuurramp van Indonesië in slechts zes maanden.

In juli en augustus hebben grote aardbevingen op het eiland Lombok honderden mensen gedood, terwijl in september een verwoestende tsunami van aardbevingen meer dan 2.000 levens kostte in Palu op het eiland Sulawesi, met duizenden die nog worden vermisten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April