Exxon zet exploratie voor Guyanese kust voort
27 Dec 2018, 10:39
foto


Exxon Mobil Corp zegt dat zijn olieboringen en onderzoeksactiviteiten voor de kust van Guyana niet zijn beïnvloed door het incident waarbij de Venezolaanse marine twee exploratievaartuigen stopte die het bedrijf had ingehuurd. De Venezolaanse marine stopte zaterdag de boten van hun seismische gegevensverzameling.

De regeringen van elk van de twee Zuid-Amerikaanse buurlanden zeiden dat de verkenningsvaartuigen zich in hun territoriale wateren bevonden. Een eeuwlang grensgeschil is de laatste jaren opgelaaid, nadat olie-exploitanten waaronder Exxon Mobil meer dan 5 miljard vaten olie en gas voor de kust van Guyana hebben ontdekt. Exxon zei dat het in 2025 750.000 vaten olie zou kunnen produceren uit bronnen daar.

De 10 olievondsten zijn minstens 110 km verwijderd van het noordwestelijke deel van het Stabroek-blok waar het incident plaatsvond, aldus het bedrijf. Het bedrijf heeft een vergunning van Guyana om het Stabroek-blok te verkennen. "Verkenning en ontwikkelingboringen gaan door in het zuidoosten van het Stabroek-blok", zegt het bedrijf in een gisteren uitgegeven verklaring. Een woordvoerster van Exxon weigerde te zeggen of de twee schepen, eigendom van de Noorse Petroleum Geo-Services, van plan waren hun onderzoek voort te zetten.

Het aandeel van Exxon steeg woensdag met 4 procent toen de olieprijzen stegen, beide herstelden zich van scherpe dalingen eerder in de week. De aandelen van Hess Corp, eigenaar van 30 procent van het project, stegen ook met 9,3 procent na een daling van meer dan 12 procent op maandag. De markten waren op dinsdag voor de kerstvakantie gesloten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela zei woensdag in een verklaring dat het een formeel protest had gestuurd naar de regering van Guyana over haar beslissing om "eenzijdige en willekeurige" exploratie en andere activiteiten in het gebied zonder overleg toe te staan.

Het ministerie zei dat het eerder bij Georgetown had geprotesteerd over een "kennisgeving aan mariniers" op 6 december waarin werd vermeld dat Guyana’s partner, Exxon een seismisch onderzoek zou starten in het gebied dat tot 31 december zou duren.

Een kennisgeving van het onderzoek gepubliceerd op de website van de Guyanese Afdeling Maritieme Administratie dateerde van 7 december en zei dat het werk was gepland voor een periode van zes maanden.

In Venezuela, lid van de OPEC, is de ruwe productie bijna op de laagste niveaus in 70 jaar te midden van een economische crisis en wanbeheer onder militair bewind. Critici zeggen dat de socialistische president Nicolas Maduro het geschil over de Essequibo gebruikt om de aandacht af te leiden van hyperinflatie en tekorten aan basisgoederen die miljoenen Venezolanen ertoe hebben aangezet te emigreren. Essequibo is een dunbevolkt oerwoudgebied dat twee derde van het grondgebied van Guyana uitmaakt. Venezuela beweert dat de Essequibo tot zijn grondgebied behoort.
Advertenties