Marktmeester Lecton: 'Centrale Markt is Wall Street'
28 Dec 2018, 23:01
foto
Marktmeester John Lecton bezig met zijn ronde. Hij heeft goed contact met de standhouders. Hij is dag en nacht 'op het veld'. (Foto's: Yvanka Ozir-Awailame)


“De Centrale Markt is altijd gezien als een sociaal plekje, maar ik zie het als Wall Street. Er is hier vraag en aanbod en het loopt goed. Het is een levendige handel”. Dit zegt marktmeester John Lecton in gesprek met Starnieuws. Hij steekt zijn waardering voor de marktventers en de offers die zij dagelijks brengen, niet onder stoelen of banken.

“Ik heb enorm veel respect voor de marktventers, ze doen wat veel Surinamers niet door hebben. Mensen hebben altijd meer tijd dan geld en zij besteden hun tijd om geld te maken. En dat waardeer ik enorm”, verklaart Lecton, die door derden eerder voor dom is uitgemaakt. “De markt is verkeerd ingericht en daarom kon deze ook niet georganiseerd worden, het was gewoon ergens waar mensen hun nyan maakten. Marktmeesters zijn hier rijk geworden ten koste van al die arme mensen. Daarom vinden ze mij vreselijk dom, want ik werk dag en nacht met mijn team hier en ik heb maar een arm loontje, maar zo zit ik in mekaar. Maar om van mensen te stelen die zo hard werken, vanaf drie uur in de ochtend tot vier uur in de middag, om van hen te roven. Moet je bikkel zijn”, meent de marktmeester.

Op de vraag of hij tevreden is over wat hij tot nu toe heeft bereikt bij de markt, zegt Lecton geen tevreden mens te zijn. “Ik wil doelen bereiken. Ik zit hier op een markt met een onderhoudsachterstand van bijna vijf jaren. Wij, Surinamers, houden van mooie dingen, maar we vallen steeds weer in onderhoud. Dat zie je overal. Overal waar ik geplaatst word om een werk te doen, wil ik het verschil uitmaken, omdat ik ervan uitga dat één persoon verandering kan brengen”, vertelt Lecton. Al na twee weken sinds zijn aanstelling heeft hij de president, de minister van Regionale Ontwikkeling en de districtscommissaris van Paramaribo Noordoost gevraagd om geen ‘rooie duit’ meer in de markt te stoppen. “Ik ben dag en nacht hier en ik maak alles mee, de groothandelaren, marktventers, iedereen. Het wordt niet zomaar de Centrale Markt genoemd, alle groenten komt hier, alle andere markten komen hier groenten halen, de supermarkten en ook de warungs. In zeven maanden heeft de markt SRD 1 miljoen opgebracht”, laat Lecton optekenen.

Al het geld dat de markt opbrengt, wordt in het districtsfonds gestort. En daaruit worden de materialen gekocht die nodig zijn voor de markt. Zo is voor het eerst een toilettengroep gebouwd op de eerste verdieping van de markt. En worden hier ook kleine units gebouwd voor kleine ondernemers, zoals bijvoorbeeld barbershops. Lecton verwacht dat deze eind januari 2019 al in gebruik zijn.

Ook heeft hij gesprekken gehad met de verschillende nutsbedrijven en een prikpunt, om ook in de markt een unit te hebben. “Op deze manier kan iedereen echt voor alles bij de markt terecht. Je kan ’s morgens vroeg prikken, jouw rekeningen betalen en daarna jouw boodschappen doen voordat je weer weggaat”, legt Lecton zijn visie voor de markt uit. Voor 2019 ligt ook het plan op Lectons bureau om industrieventilatoren te plaatsen. “Fu kowru a presi, onze taak is om de markt weer te vullen met mensen, omdat de markt nog steeds de goedkoopste plaats is en het is vers”, laat Lecton weten.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties