Telesur heeft niets te vrezen van telecomgigant Huawei
27 Dec 2018, 00:00
foto
Mike Antonius, algemeen directeur van Telesur.


Suriname, met name Telesur, hoeft niets te vrezen van Huawei, zegt Mike Antonius, directeur van het telecombedrijf. Sinds 2008 werken Huawei en Telesur samen om het Surinaamse communicatienetwerk te verbeteren. Enkele grote landen zijn een campagne begonnen om de technologie en producten van de communicatiereus uit China, uit hun landen te verbannen. Zij beschuldigen Huawei ervan dat die zijn technologie gebruikt voor spionage en het onder controle krijgen van strategische sectoren.

Het Nationaal Breedband Project van Telesur wordt opgezet met geld uit China en technologie van Huawei. Het bedrijf maakt wereldwijd grote stappen in de ontwikkeling en toepassing van 5G internetsnelheden. Dit is weer onderdeel van het plan van China om in 2025 de wereldleider in Artificial Intelligence (A.I.) te worden. Dit betekent onder andere dat bepaalde overwegingen en besluiten zelfstandig door machines en computers gedaan kunnen worden. Algemeen wordt gesteld dat Whoever controls the 5G networks will control the world — or at least large parts of it. De positie van Amerika als nummer één in de wereld in de A.I. sector, is aan het afbrokkelen.

De technologie wordt bijvoorbeeld toegepast bij smartphones, medische- en bepaalde huishoudapparaten, het verkeer, transportmiddelen, lucht- en ruimtevaart, en wapensystemen. De meest populaire toepassing is online advertising. Het systeem bouwt aan de hand van het gedrag van de internetgebruiker op een computer of telefoon, een profiel om specifieke advertenties of interesses te sturen naar zijn of haar scherm. Bepaalde veiligheidsdiensten gebruiken de informatie om bepaalde personen in de gaten te houden. 5G is honderd maal sneller dan 4G en brengt dus nog meer mogelijkheden met zich mee.

“Amerika heeft een issue met China, waar het allemaal om draait is de 5G standaarden,” merkt Antonius op. “China loopt ‘way ahead’ op de rest van de wereld als het om 5G en de toepassing ervan gaat. Amerika loopt achter. 5G wordt de nieuwe standaard in de wereld, ook Amerika zal zich daarnaar moeten schikken. Ik begrijp dat de Amerikaanse bedrijven hun posities willen behouden. Maar Huawei is al omarmd door delen van Europa. Huawei telefoons zijn zelfs in Nederland de meest populaire.”

De Executive Financial Officer van Huawei Meng Wanzhou, zit sinds 1 december vast in Canada. Zij is aangehouden na een arrestatiebevel van Amerika. Huawei wordt door de Amerikanen beschuldigd van bankfraude en handel drijven met Iran tegen de sancties in van Amerika. Meng is ondertussen voorlopig ‘vrij’ na het betalen van een borg van US$ 7.5 miljoen. Zij is onder huisarrest geplaatst, draagt een monitor aan haar enkel, en wordt streng bewaakt. Amerika blijft hameren op uitlevering. De spanningen tussen China en Amerika zijn nog meer verergerd terwijl de beide landen midden in een handelsoorlog zitten.

“Telesur werkt sinds 2008 samen met Huawei, nooit is men over Huawei gestruikeld,” merkt Antonius op. “Nu ze gigantisch geworden is, vooral met 5G, begint men te struikelen.” Het breedbandproject van Telesur, dat US$ 115 miljoen kost en betaald wordt uit een lening met China, moet volgens plan in 2019 helemaal afgerond zijn. De Verenigde Staten van Amerika, Duitsland, Japan, Engeland, Nieuw Zeeland, Canada en Australië, stellen dat Huawei de technologie gaat inzetten om informatie te stelen en om op afstand controle uit te oefenen in strategische sectoren via de apparatuur die zij heeft geïnstalleerd. Amerika heeft ondertussen technologie en apparatuur van Huawei op al zijn militaire bases verboden.


René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April