CLO gaat in 2019 voor aanpassing belastingsysteem
28 Dec 2018, 20:52
foto
Ronald Hooghart, voorzitter van de CLO.


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) wil zich het komend jaar sterk maken voor aanpassing van het huidig belastingsysteem. De herziening van het belastingsysteem is één van de punten die in het wensenpakket is opgenomen, dat al een aantal jaren op het bord ligt van de regering.

Aan de regering is meegegeven dat de mensen ontevreden zijn over de belastinginhouding, zegt CLO-voorzitter Ronald Hooghart aan Starnieuws. Hij merkt op dat deze maand behalve de loonsom van ongeveer 2 miljard Surinaamse dollars nog eens 70 miljoen in de samenleving is gepompt. “Dat wil zeggen dat we ontzettend veel geld in omloop hebben. Maar de mensen hebben ook geklaagd over de belastingen. Als je een hoop geld krijgt, moet je een hoop belasting betalen. Daarom hebben wij van CLO steeds geadviseerd: geef de landsdienaren steeds 5%. Al doe je het elk jaar of om het ene jaar. Wacht niet tot twee en drie jaren om 100% te geven.”

De vakbondsman valt er echter ook over dat niet eenieder begrijpt dat hij belasting moet betalen. "Soms begrijpen de mensen het ook niet. Je moet ze verdelen in verschillende groepen: beroepsgroepen, loongroepen enzovoorts. Onderaan de basis zijn de schoonmaaksters en die verdienen veel minder. Vóór de laatste verhoging betaalden de schoonmaaksters geen belasting. Maar met de nieuwe loonsverhoging gaan ze wel belasting betalen." De CLO-voorman wijst erop dat met de laatste ingreep op het loon, de schoonmaaksters nu boven de SRD 2.000 verdienen. "Wat denkt u? Ze gaan belasting betalen toch? En dat zijn ze niet gewoon. Dat na probleem. Maar ze betalen niet eens. Want als ze SRD 75 of SRD 80 betalen, dan krijgen ze aan belastingheffing SRD 125, dus ze hebben winst," legt hij uit.

"Toch den mang kon klage dja dat den pai belasting." Volgens Hooghart kijkt de groep niet naar de SRD 1.200 die ze hebben gehad. "Ze kijken alleen maar naar de belasting die ze nu moeten betalen. En dat is niet goed", illustreert hij het probleem. De CLO-topman voegt er echter aan toe dat de mensen die aankloppen bij de organisatie de juiste uitleg hierover krijgen.
Advertenties